Kurczak z parmezanem (Wersja Do Druku)

Soczyste piersi kurczaka w parmezanie i ziołach podane z pieczonymi warzywami.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 4 filety z kurczaka bez skóry i kości

→ Panierka

02 - 100 g tartego sera Parmesan
03 - 100 g panko (japońska bułka tarta)
04 - 1 łyżeczka suszonego czosnku
05 - 1 łyżeczka włoskich ziół
06 - Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

→ Tłuszcze i przyprawy

07 - 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
08 - 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (opcjonalnie)

→ Warzywa

09 - 400 g miksu warzyw (brokuły, pomidorki koktajlowe, papryka lub fasolka szparagowa)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ustaw piekarnik na 200°C i poczekaj aż się dobrze rozgrzeje.
02 - W płytkiej misce wymieszaj ser Parmesan, bułkę panko, czosnek, włoskie zioła, sól i pieprz tak, żeby składniki się połączyły.
03 - Posmaruj filety oliwą, a potem dociśnij je mocno do mieszanki serowo-bułkowej, żeby panierka dobrze się przykleiła.
04 - Wyłóż panierowane filety na jedną stronę dużej blachy, rozłóż je tak, żeby się nie dotykały.
05 - Warzywa wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem, a następnie rozłóż równomiernie na drugiej stronie blachy.
06 - Piecz około 20–25 minut aż temperatura środka kurczaka osiągnie 74°C, a warzywa będą miękkie i lekko przypieczone.
07 - Na koniec możesz skropić wszystko sokiem z cytryny dla lepszego smaku.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dla jeszcze lepszej chrupkości podsmaż lekko bułkę tartą przed wymieszaniem z serem.
02 - Sprawdź, czy kurczak ma przynajmniej 74°C w środku by był bezpieczny do jedzenia.
03 - Ilość warzyw możesz dostosować do swojego gustu i liczby osób.