Łosoś miód i czosnek (Wersja Do Druku)

Łosoś pieczony z miodowo-czosnkową polewą podany z przyprawioną cukinią i pomidorami.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Sos

01 - 30 ml miodu
02 - 3 ząbki czosnku, posiekane
03 - 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
04 - 15 g świeżego kopru, posiekany
05 - 0,5 g soli (do smaku)
06 - 0,5 g czarnego pieprzu (do smaku)

→ Główne

07 - 900 g filetu z łososia

→ Warzywa

08 - 2 średnie cukinie pokrojone w plastry
09 - 12 pomidorków koktajlowych

→ Dodatki

10 - 15 ml oliwy z oliwek
11 - 1 cytryna pokrojona w plasterki (opcjonalnie)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Nastaw piekarnik na 200°C. Posmaruj blachę lekko oliwą lub użyj sprayu do pieczenia.
02 - W małej misce zmieszaj miód, posiekany czosnek, sok z cytryny, koper oraz połowę soli i pieprzu. Dobitnie pokryj tym łososia z obu stron. Połóż fileta na środku blachy i możesz dołożyć plasterki cytryny na wierzch.
03 - Posyp cukinię i pomidorki resztą soli i pieprzu. Polej warzywa oliwą i rozłóż je równomiernie dookoła ryby na blaszce.
04 - Piecz danie w rozgrzanym piekarniku przez kwadrans.
05 - Potem przełącz na grille na 3-5 minut. Patrz uważnie by nie przypalić góry dania.
06 - Wyjmij z piekarnika i serwuj od razu.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dopasuj miód i cytrynę do swojego smaku jeśli wolisz bardziej lub mniej słodkie i kwaśne.
02 - Upewnij się, że łosoś jest dobrze upieczony; w środku powinno być minimum 63°C.
03 - Czas grillowania może się różnić, więc pilnuj, żeby się nie spaliło.