Łosoś z Mango Salsa (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Limonkowy Łosoś

01 - 4 filety z łososia (ok. 170 g każdy, bez skóry)
02 - 3 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do natłuszczenia grilla
03 - 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
04 - 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
05 - 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
06 - Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

→ Ryż Kokosowy

07 - 1 1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszki
08 - 1 1/2 szklanki wody kokosowej
09 - 1 1/2 szklanki ryżu jaśminowego, dobrze opłukanego i osuszonego
10 - 1/2 łyżeczki soli

→ Salsa Mango z Awokado

11 - 1 duże mango, obrane i pokrojone w kostkę
12 - 1/2 dużej czerwonej papryki, posiekanej (ok. 3/4 szklanki)
13 - 1/4 szklanki świeżo posiekanej kolendry
14 - 1/3 szklanki drobno posiekanej czerwonej cebuli, opłukanej i osuszonej
15 - 1 duże awokado, obrane i pokrojone w kostkę
16 - 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
17 - 1 łyżka oliwy z oliwek
18 - 1 łyżka wody kokosowej
19 - Sól i świeżo zmielony czarny pieprz wedle uznania

# Sposób Przygotowania:

01 - W naczyniu do zapiekania (ok. 28x18 cm) wymieszaj oliwę, skórkę z limonki, sok z limonki i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj filety z łososia, obracając je, aby pokryły się marynatą ze wszystkich stron. Przykryj i wstaw do lodówki na 15-30 minut. Po upływie czasu przewróć łososia i marynuj kolejne 15-30 minut.
02 - Podgrzej grill na średnio-wysoką temperaturę podczas ostatnich 10 minut marynowania. Natłuść ruszt oliwą, aby zapobiec przywieraniu ryby. Umieść łososia na ruszcie i grilluj przez około 3 minuty z każdej strony, obracając delikatnie, aż będzie gotowy.
03 - W średnim garnku doprowadź do wrzenia wodę kokosową, mleczko kokosowe, ryż i sól. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu, aż płyn zostanie wchłonięty, co zajmie ok. 20 minut. Na koniec spulchnij ryż widelcem i odstaw na 5 minut.
04 - W misce wymieszaj mango, paprykę, kolendrę, czerwoną cebulę i awokado. Skrop sokiem z limonki, dodaj oliwę i wodę kokosową. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania, delikatnie mieszając.
05 - Serwuj grillowanego łososia na ciepło, podając obok ryż kokosowy. Nałóż na łososia salsę z mango i awokado i podaj od razu.

# Uwagi:

01 - Jeśli chcesz bardziej kremowy ryż, użyj mleczka kokosowego pełnotłustego.