Cytrynowy Makaron z Czosnkiem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Kurczak i Panierka

01 - 500 g filetów z kurczaka (4-5 cienkich kawałków)
02 - Sól (według uznania)
03 - Pieprz (według uznania)
04 - 1/2 szklanki startego sera Parmezan
05 - 1 jajko
06 - 1/2 szklanki japońskiej bułki tartej (panko)

→ Makaron i Sos

07 - 300 g makaronu tagliatelle
08 - 2 łyżki masła
09 - 1 łyżka oliwy z oliwek
10 - 3 ząbki czosnku, posiekane
11 - Sok z jednej cytryny
12 - 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
13 - 1/2 szklanki śmietanki 30%
14 - 2 łyżeczki włoskiej przyprawy
15 - Świeża natka pietruszki, posiekana (do dekoracji)

# Sposób Przygotowania:

01 - Przygotuj trzy miski: W pierwszej umieść starty Parmezan, w drugiej roztrzepane jajko, a w trzeciej bułkę tartą. Zanurz każdy filet w Parmezanie, potem w jajku, a na koniec obtocz w bułce.
02 - Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Smaż filety z kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony, aż staną się złociste i całkowicie usmażone. Przełóż na talerz i pokrój na mniejsze kawałki lub zostaw w całości.
03 - Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź i odstaw.
04 - Na tej samej patelni rozpuść masło na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 1-2 minuty aż uwolni aromat. Wlej sok z cytryny, wino i śmietankę, mieszając wszystko razem. Dopraw solą, pieprzem i włoską przyprawą.
05 - Dodaj ugotowany makaron do sosu i wymieszaj, aż równomiernie się oblepi. Na koniec wrzuć kawałki kurczaka na patelnię, aby je podgrzać.
06 - Na talerz przełóż gorący makaron, udekoruj świeżą natką pietruszki i posyp dodatkowym Parmezanem według uznania.

# Uwagi:

01 - Zamiast wina można użyć bulionu drobiowego.
02 - Jeśli chcesz lżejszą wersję, zamień śmietankę na śmietankę 18%.
03 - Dla ostrzejszego smaku dodaj szczyptę chili.