01 -
Nastaw piekarnik na 175 stopni. Porządnie spryskaj formę na 12 dużych muffinek sprayem zapobiegającym przywieraniu i odstaw na bok.
02 -
W małym garnku rozpuść masło z 270 g cukru trzcinowego, 15 ml rumu lub wanilii i 1,5 g soli na średnim ogniu. Poczekaj aż się zagotuje i zacznie lekko karmelizować, potem zdejmij z ognia.
03 -
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i skrobię kukurydzianą do miski i wymieszaj wszystko razem.
04 -
Roztrzep jajka na gładką masę. Dodaj biały i 55 g brązowego cukru oraz 10 ml rumu lub wanilii. Wymieszaj wszystko razem, potem dolej sok ananasowy i odstaw na chwilę.
05 -
Powoli dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie do połączenia. Nie mieszaj za długo, by ciasto nie straciło lekkości. Odstaw na bok do przygotowania polewy.
06 -
Do każdej foremki na muffinkę nałóż łyżkę karmelu. Na to połóż krążek ananasa i jedną wisienkę.
07 -
Wlej ciasto do foremek, napełniając je do około 3/4 wysokości. Piecz przez 25 minut albo do momentu gdy patyczek wbity w środek będzie suchy.
08 -
Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut, potem odwróć muffinki na talerz lub kratkę tak, żeby ananas znalazł się na górze. Smacznego na ciepło lub w temperaturze pokojowej.