01 -
Przełożyć twaróg do dużej miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, mąkę ziemniaczaną, startą skórkę z pomarańczy oraz sok z pomarańczy. Zmiksować na gładką, jednolitą masę. Wlać roztopione i ostudzone masło, ponownie zmiksować do całkowitego połączenia składników.
02 -
Foremki do mini serników wysmarować cienką warstwą masła na dnie i bokach. Wlać masę serową, napełniając do około ¾ wysokości.
03 -
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Foremki ustawić na blasze i piec przez 25 minut, aż wierzch lekko się zezłoci, a masa się zetnie. Po upieczeniu pozostawić serniczki w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut, następnie wyjąć i całkowicie ostudzić.
04 -
Ostudzone serniczki wyjąć z foremek, ułożyć na talerzu i przyozdobić plasterkiem świeżej pomarańczy.