01 -
Herbatniki rozdrobnij na drobny piasek za pomocą blendera lub wałka. Połącz z roztopionym masłem, aż masa uzyska konsystencję mokrego piasku. Wyłóż spód pucharków lub szklanek i lekko dociśnij.
02 -
Rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co 15 sekund. Rozprowadź cienką warstwę na spodzie z ciasteczek i włóż do lodówki na 10-15 minut, aby czekolada stężała.
03 -
Banany zmiksuj na gładką masę z miodem i ekstraktem waniliowym. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, ostudź, a następnie wmieszaj do musu. Ubij śmietankę na puszystą pianę, a następnie delikatnie połącz ją z musem bananowym za pomocą szpatułki.
04 -
Na schłodzony spód z ciasteczek i czekolady wyłóż mus bananowy. Wygładź powierzchnię i włóż do lodówki na minimum 3 godziny, by deser dobrze stężał.
05 -
Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady. Serwuj schłodzony, najlepszy po całonocnym chłodzeniu.