01 -
Suszoną żurawinę umieść w słoiku, zalej rumem, zamknij i wstrząśnij. Odstaw na minimum 24 godziny, można również na kilka dni.
02 -
Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Dodaj przyprawę do piernika, cynamon oraz imbir i wymieszaj dokładnie łyżką.
03 -
Masło utrzyj z cukrem mikserem przez 4-5 minut, aż masa będzie puszysta. Dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu do połączenia składników.
04 -
Do utartego masła z jajkami dodaj miód i dokładnie wymieszaj mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
05 -
Dodaj połowę mieszanki mąki z przyprawami i wlej połowę maślanki. Krótko wymieszaj, następnie dodaj pozostałą mąkę i maślankę. Wymieszaj do połączenia składników, unikając nadmiernego mieszania.
06 -
Delikatnie wmieszaj żurawinę z rumem za pomocą szpatułki.
07 -
Przełóż ciasto do keksówki o wymiarach 25x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 60 minut na drugiej półce od dołu.
08 -
Połamaną czekoladę rozpuść na parze lub w mikrofalówce w krótkich, 15-20 sekundowych odstępach, mieszając po każdym etapie, aby uniknąć przegrzania.
09 -
Śmietankę kremówkę zagotuj, następnie gorącą dodaj do roztopionej czekolady i mieszaj aż uzyskasz gładką, jednolitą polewę. Odstaw do ostudzenia, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.
10 -
Ostudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową, a następnie posyp suszoną żurawiną. Pozwól polewie stężeć przed podaniem.