Dla wielu gości (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Mięso

01 - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
02 - 500 g gulaszu wołowego
03 - 500 g gulaszu wieprzowego
04 - 500 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

→ Warzywa

05 - 500 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
06 - 500 g żółtej papryki pokrojonej w kostkę
07 - 500 g cebuli pokrojonej w półplasterki
08 - 800 g całych obranych pomidorów z puszki

→ Sos & Przyprawy

09 - 250 g śmietany 30%
10 - 250 ml ostrego sosu paprykowego (np. Winiary, Develey)
11 - 250 ml sosu barbecue (np. Winiary, Develey)
12 - 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowego, słonecznikowego)
13 - Świeża natka pietruszki do dekoracji
14 - Sól, pieprz, chili w proszku lub pieprz cayenne do smaku

# Sposób Przygotowania:

01 - Ustaw piekarnik na 180°C z termoobiegiem. Pokrój boczek w drobną kostkę. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę w cienkie półplasterki.
02 - Rozgrzej olej w dużym garnku (minimum 9 litrów). Wrzuć boczek, cebulę i mięso mielone, a następnie smaż na dużym ogniu około 2-3 minuty.
03 - W dużej misce wymieszaj pomidory z puszki (lekko rozgniecione), ostry sos paprykowy, sos barbecue i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem oraz chili w proszku lub pieprzem cayenne.
04 - Wyłącz kuchenkę. Dodaj gulasz wołowy, gulasz wieprzowy, paprykę i przygotowany sos do garnka z boczkiem, cebulą i mięsem mielonym. Wszystko dokładnie wymieszaj.
05 - Załóż pokrywkę na garnek i wstaw do piekarnika na drugą półkę od dołu. Piecz przez 2 godziny. Około 30 minut przed końcem zamieszaj całość i piecz bez pokrywki, aby sos zgęstniał.
06 - Gotowe danie udekoruj świeżą natką pietruszki i podawaj z ryżem, makaronem, bagietką lub różnymi rodzajami pieczywa.

# Uwagi:

01 - Na bufet danie wystarczy dla około 12 osób, jako danie główne nasyci 6 osób.
02 - Możesz przygotować potrawę dzień wcześniej i przed podaniem podgrzać.
03 - Zaleca się użycie garnka lub brytfanny o pojemności co najmniej 9 litrów, aby wszystko się zmieściło.
04 - Długie pieczenie w piekarniku sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie, a smaki idealnie się łączą.