Orzeszki z kremem pistacjowym (Wersja Do Druku)

Chrupiące orzeszki z kremem pistacjowym o waniliowym aromacie, idealne na każdą okazję.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto

01 - 400 g mąki pszennej
02 - 200 g zimnego masła
03 - 100 g cukru pudru
04 - 2 jajka
05 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
06 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Krem pistacjowy

07 - 500 ml mleka
08 - 40 g budyniu waniliowego bez cukru
09 - 3 łyżki cukru
10 - 150 g miękkiego masła
11 - 3 łyżki pasty pistacjowej
12 - 1 łyżka mielonych pistacji (opcjonalnie)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Przesiać mąkę do dużej miski, dodać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozcierać palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Wbić jajka, wlać ekstrakt waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić przez 15 minut.
02 - Rozgrzać foremkę do orzeszków. Odrywać części ciasta, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w zagłębieniach formy. Zamknąć foremkę i piec 2–3 minuty do zrumienienia. Ostrożnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Powtarzać do wykorzystania całego ciasta.
03 - Podgrzać 400 ml mleka do wrzenia. Pozostałe 100 ml mleka wymieszać z budyniem i cukrem. Dodać mieszankę do gotującego się mleka, gotować i mieszać aż krem zgęstnieje. Przełożyć do miski, przykryć folią dotykającą powierzchni budyniu i pozostawić do ostudzenia. Utrzeć masło na jasną i puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń, miksować do gładkości. Wmieszać pastę pistacjową oraz mielone pistacje.
04 - Dopasować pieczone skorupki parami. Na jednej połowie rozsmarować krem pistacjowy, przykryć drugą i lekko docisnąć. Układać na talerzu i schłodzić minimum 60 minut, aż masa stężeje.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Schładzanie ciasta i kremu jest kluczowe dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i łatwego formowania.