01 -
Masło połączyć z cukrem i utrzeć na jasną, jednolitą masę. Dodać jajka i miksować do połączenia składników. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać ekstrakt waniliowy. Wyrabiać ciasto do uzyskania miękkiej, plastycznej konsystencji. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
02 -
Schłodzone ciasto podzielić na niewielkie, równe porcje. Rozgrzać foremkę do orzeszków. Wypełnić formy ciastem, zamknąć i piec przez 4–5 minut aż do uzyskania złotego koloru. Wyjąc połówki i odstawić do całkowitego wystudzenia. Powtórzyć do wykorzystania całego ciasta.
03 -
Masę kajmakową utrzeć z masłem o temperaturze pokojowej na gładką, puszystą konsystencję. Dodać zmielone orzechy laskowe i dokładnie wymieszać.
04 -
Do każdej wystudzonej skorupki nałożyć około ½ łyżeczki masy kajmakowej. Przykryć drugą połówką i delikatnie docisnąć, aby masa wypełniła wnętrze. Układać gotowe orzeszki w pojedynczej warstwie. Przechowywać szczelnie zamknięte.