Orzeszki z masą kajmakową (Wersja Do Druku)

Kruche orzeszki napełnione kremową masą kajmakową i orzechami laskowymi, delikatne i aromatyczne.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto

01 - 200 g masła
02 - 100 g cukru
03 - 2 jajka
04 - 450 g mąki pszennej
05 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
06 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Masa

07 - 300 g masy kajmakowej
08 - 80 g masła
09 - 50 g zmielonych orzechów laskowych (opcjonalnie)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Masło połączyć z cukrem i utrzeć na jasną, jednolitą masę. Dodać jajka i miksować do połączenia składników. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dodać ekstrakt waniliowy. Wyrabiać ciasto do uzyskania miękkiej, plastycznej konsystencji. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
02 - Schłodzone ciasto podzielić na niewielkie, równe porcje. Rozgrzać foremkę do orzeszków. Wypełnić formy ciastem, zamknąć i piec przez 4–5 minut aż do uzyskania złotego koloru. Wyjąc połówki i odstawić do całkowitego wystudzenia. Powtórzyć do wykorzystania całego ciasta.
03 - Masę kajmakową utrzeć z masłem o temperaturze pokojowej na gładką, puszystą konsystencję. Dodać zmielone orzechy laskowe i dokładnie wymieszać.
04 - Do każdej wystudzonej skorupki nałożyć około ½ łyżeczki masy kajmakowej. Przykryć drugą połówką i delikatnie docisnąć, aby masa wypełniła wnętrze. Układać gotowe orzeszki w pojedynczej warstwie. Przechowywać szczelnie zamknięte.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Ciasto należy dobrze schłodzić przed pieczeniem, co ułatwi formowanie i nada odpowiednią strukturę.