Panierowany filet rybny (Wersja Do Druku)

Filety rybne panierowane i smażone na złoto, podawane z cytryną i świeżym koperkiem.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Filety rybne

01 - 600-700 g filetów rybnych (dorsz, mintaj, morszczuk)
02 - 1 łyżeczka soli
03 - 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
04 - 1 łyżeczka soku z cytryny

→ Panierka

05 - 2 świeże jajka
06 - 5 łyżek mąki pszennej
07 - 1 szklanka bułki tartej
08 - 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
09 - 0,5 łyżeczki suszonego koperku

→ Do smażenia

10 - olej roślinny do smażenia

→ Do podania

11 - plasterki cytryny
12 - świeży koperek (opcjonalnie)

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcji o równych wymiarach, ułożyć na desce i oprószyć solą oraz pieprzem, a następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.
02 - W osobnych naczyniach przygotować kolejno mąkę, roztrzepane jajka oraz mieszankę bułki tartej z papryką i koperkiem.
03 - Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajkach, a na końcu dokładnie pokryć mieszanką bułki tartej, papryki i koperku, dociskając panierkę z każdej strony. Gotowe porcje odkładać na talerz.
04 - Na patelni rozgrzać około 1 cm warstwę oleju roślinnego, układać porcje ryby i smażyć 3-4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
05 - Usmażone filety przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami cytryny i opcjonalnie świeżym koperkiem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Aby panierka dobrze przylegała, każdą warstwę panierowania wykonuj dokładnie, dociskając bułkę tartą.