01 -
Filety osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcji o równych wymiarach, ułożyć na desce i oprószyć solą oraz pieprzem, a następnie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.
02 -
W osobnych naczyniach przygotować kolejno mąkę, roztrzepane jajka oraz mieszankę bułki tartej z papryką i koperkiem.
03 -
Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajkach, a na końcu dokładnie pokryć mieszanką bułki tartej, papryki i koperku, dociskając panierkę z każdej strony. Gotowe porcje odkładać na talerz.
04 -
Na patelni rozgrzać około 1 cm warstwę oleju roślinnego, układać porcje ryby i smażyć 3-4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
05 -
Usmażone filety przełożyć na półmisek, udekorować plasterkami cytryny i opcjonalnie świeżym koperkiem.