01 -
Rozgrzej piekarnik do 245˚C. Posmaruj spód naczynia żaroodpornego o wymiarach 23x33 cm jedną łyżką oliwy z oliwek i odstaw na bok.
02 -
Odetnij łodygę, pozostawiając 2,5 cm, a następnie usuń 2,5 cm z wierzchołka każdego karczocha. Zdejmij pierwsze 3 warstwy twardych zewnętrznych liści i wytnij ciemnozielone fragmenty. Przekrój karczochy wzdłuż na pół i usuń wewnętrzne włókna ze środka. Odłóż na bok.
03 -
Napełnij duży pojemnik lub płaskie naczynie 8 szklankami wody. Wyciśnij sok z jednej cytryny do wody.
04 -
Włóż karczochy do wody cytrynowej na 3-5 minut. Wyjmij je, strząśnij nadmiar płynu i wrzuć do dużej miski. Wymieszaj je z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą i pieprzem.
05 -
Ułóż karczochy przeciętą stroną w dół w przygotowanym naczyniu. Przekrój na pół pozostałe 2 cytryny i umieść je obok karczochów, przeciętą stroną do góry. Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 25-30 minut, aż liście będą brązowe i miękkie po nakłuciu nożem. Wyjmij z piekarnika i przełóż na talerz do serwowania.
06 -
Wyciśnij sok z upieczonych cytryn do miski. Dodaj resztę oliwy z oliwek, posiekany czosnek, musztardę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem, mieszając do uzyskania gładkiego sosu.
07 -
Polej karczochy sosem cytrynowym, posyp dodatkową natką pietruszki i podawaj.