Pieczony łosoś cytryną masłem (Wersja Do Druku)

Soczysty łosoś pieczony z masłem i cytryną, doprawiony pieprzem, papryką i czosnkiem, posypany świeżą pietruszką.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ryba

01 - 600–700 g filetu z łososia, oczyszczony, opcjonalnie ze skórą

→ Tłuszcze

02 - 3 łyżki masła
03 - 2 łyżki oliwy z oliwek

→ Przyprawy i dodatki

04 - 1/2 łyżeczki soli
05 - 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
06 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
07 - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
08 - 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
09 - 1 cytryna, umyta i pokrojona w cienkie plasterki

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Filet z łososia opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na patelni nadającej się do piekarnika. Skropić oliwą z oliwek i równomiernie rozprowadzić.
02 - W miseczce wymieszać sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek granulowany. Przyprawami posypać dokładnie powierzchnię łososia. Masło podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na wierzchu filetu.
03 - Na wierzchu łososia ułożyć 3-4 plasterki cytryny, pozostałe plastry położyć obok ryby w naczyniu.
04 - Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez 15–17 minut, aż masło się rozpuści, a ryba będzie delikatna i soczysta.
05 - Po upieczeniu polać łososia wytworzonym sosem i posypać świeżą natką pietruszki. Przełożyć na talerz i serwować na gorąco.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Podczas pieczenia masło łączy się z sokiem z cytryny, tworząc aromatyczny sos, który wzbogaca smak ryby.