01 -
Filet z łososia opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na patelni nadającej się do piekarnika. Skropić oliwą z oliwek i równomiernie rozprowadzić.
02 -
W miseczce wymieszać sól, pieprz, słodką paprykę oraz czosnek granulowany. Przyprawami posypać dokładnie powierzchnię łososia. Masło podzielić na mniejsze porcje i rozłożyć na wierzchu filetu.
03 -
Na wierzchu łososia ułożyć 3-4 plasterki cytryny, pozostałe plastry położyć obok ryby w naczyniu.
04 -
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez 15–17 minut, aż masło się rozpuści, a ryba będzie delikatna i soczysta.
05 -
Po upieczeniu polać łososia wytworzonym sosem i posypać świeżą natką pietruszki. Przełożyć na talerz i serwować na gorąco.