01 -
Pierniczki rozdrobnić na drobne okruchy w blenderze lub za pomocą wałka. Dodać serek kremowy, kakao, miód oraz przyprawę do piernika i wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką do uzyskania gładkiej i zwartej masy. Formować kulki o wadze około 20 g i układać na tacy z papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 60 minut.
02 -
Czekoladę posiekać na drobne kawałki, przełożyć do miski odpornej na wysoką temperaturę. Dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając do płynnej konsystencji. Po rozpuszczeniu odstawić na 2–3 minuty, aby polewa lekko zgęstniała.
03 -
Wyjąć kulki z lodówki i każdą zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, równomiernie oblewając. Przełożyć na papier do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać pokruszonymi pierniczkami zanim czekolada zastygnie. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia w temperaturze pokojowej lub schłodzić w lodówce.