Pierniczkowe pralinki czekoladowe (Wersja Do Druku)

Słodkie pralinki z pierniczkowej masy zanurzone w czekoladzie i posypane okruchami pierniczków.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Masa pierniczkowa

01 - 250 g pierniczków bez polewy
02 - 120 g serka kremowego
03 - 2 łyżki kakao
04 - 2 łyżki miodu
05 - 1 łyżeczka przyprawy do piernika

→ Polewa

06 - 250 g czekolady mlecznej lub deserowej
07 - 1 łyżka oleju roślinnego

→ Dekoracja

08 - 1 łyżka pokruszonych pierniczków lub ciasteczek korzennych

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Pierniczki rozdrobnić na drobne okruchy w blenderze lub za pomocą wałka. Dodać serek kremowy, kakao, miód oraz przyprawę do piernika i wymieszać łyżką, następnie wyrabiać ręką do uzyskania gładkiej i zwartej masy. Formować kulki o wadze około 20 g i układać na tacy z papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 60 minut.
02 - Czekoladę posiekać na drobne kawałki, przełożyć do miski odpornej na wysoką temperaturę. Dodać olej i rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając do płynnej konsystencji. Po rozpuszczeniu odstawić na 2–3 minuty, aby polewa lekko zgęstniała.
03 - Wyjąć kulki z lodówki i każdą zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie, równomiernie oblewając. Przełożyć na papier do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać pokruszonymi pierniczkami zanim czekolada zastygnie. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia w temperaturze pokojowej lub schłodzić w lodówce.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Masa pierniczkowa powinna być dobrze schłodzona, by ułatwić formowanie kulek i oblewanie czekoladą.