01 -
Tuńczyka odsącz dokładnie za pomocą drobnego sitka. Wymieszaj go z majonezem, szczypiorkiem i sosem sriracha w misce używając widelca. Spróbuj, dostosuj ostrość, a następnie odstaw na bok.
02 -
Do dużej miski z gorącym ryżem dodaj olej sezamowy, sól i nasiona sezamu. Dokładnie wymieszaj. Przykryj wilgotnym ręcznikiem lub pokrywką, aby utrzymać ciepło.
03 -
Na desce do krojenia lub macie do sushi połóż arkusz gim szorstką stroną do góry. Rozprowadź równomiernie 1 szklankę ryżu, pozostawiając 2-3 cm marginesu na krawędzi. Na środku ryżu połóż dwa zachodzące na siebie liście perilli.
04 -
Na liściach perilli uformuj połowę farszu z tuńczyka w kształcie podłużnego wałka. Zawiń liście nad farszem, delikatnie dociskając, aby go zabezpieczyć.
05 -
Zacznij zwijać gim od strony najbliżej siebie. Dociskaj mocno i rób to pewnie, aby zapobiec wypadaniu farszu. Końcówkę arkusza gim zasklep ciepłem ryżu.
06 -
Posmaruj roladę olejem sezamowym, używając czystych rąk lub pędzla. Powtórz procedurę dla drugiej rolady.
07 -
Natłuść nóż olejem sezamowym, aby łatwiej kroić. Każdą roladę pokrój na kawałki o grubości około 2-3 cm. Posyp sezamem jako dekoracja i podawaj od razu.