01 -
Połącz cukier z ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj drożdże i poczekaj chwilę, aż zaczną pracować. Połącz z mąką, solą i oliwą z oliwek, wyrabiając aż do uzyskania gładkiego ciasta.
02 -
Zagnieć ciasto kilka razy, uformuj z niego okrągłą kulę i przykryj, pozostawiając w cieple na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
03 -
Pieczarki pokrój na plasterki, a pomidorki przekrój na połówki. Wymieszaj przetarte pomidory z czosnkiem i ziołami. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę.
04 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Wyrównaj ciasto, podziel na mniejsze porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
05 -
Posmaruj ciasto przygotowanym sosem, ułóż pieczarki i pomidory. Posyp serem i piecz przez około 20-25 minut.