Pizza z grzybami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 280ml ciepłej wody
02 - ½ kostki świeżych drożdży
03 - 1 łyżeczka soli
04 - 1 szczypta cukru
05 - 500g mąki pszennej lub orkiszowej (typ 1050)
06 - 1 łyżeczka oliwy z oliwek

→ Dodatki

07 - 300g pomidorków koktajlowych
08 - 400g przetartych pomidorów
09 - 1 mały ząbek czosnku
10 - 500g pieczarek
11 - 1 łyżeczka tymianku
12 - 1 łyżeczka oregano
13 - 125g mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu
14 - 120g sera tartego o obniżonej zawartości tłuszczu
15 - Szczypta pieprzu
16 - Garść świeżych liści bazylii

# Sposób Przygotowania:

01 - Połącz cukier z ciepłą wodą i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj drożdże i poczekaj chwilę, aż zaczną pracować. Połącz z mąką, solą i oliwą z oliwek, wyrabiając aż do uzyskania gładkiego ciasta.
02 - Zagnieć ciasto kilka razy, uformuj z niego okrągłą kulę i przykryj, pozostawiając w cieple na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
03 - Pieczarki pokrój na plasterki, a pomidorki przekrój na połówki. Wymieszaj przetarte pomidory z czosnkiem i ziołami. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę.
04 - Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Wyrównaj ciasto, podziel na mniejsze porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
05 - Posmaruj ciasto przygotowanym sosem, ułóż pieczarki i pomidory. Posyp serem i piecz przez około 20-25 minut.

# Uwagi:

01 - Liście bazylii połóż na pizzę dopiero po pieczeniu.