Na każdą imprezę (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawowe składniki

01 - 190g mąki pszennej typu 450
02 - 250ml mleka
03 - 3 jajka (rozmiar M)
04 - 1 łyżeczka suszonych ziół włoskich
05 - 1 łyżeczka soli
06 - szczypta mielonego pieprzu

→ Dodatki

07 - 100g pokrojonej w kostkę kiełbasy krakowskiej
08 - 100g pokrojonej w kostkę szynki gotowanej
09 - 100g pieczarek, drobno posiekanych
10 - 200g tartego sera Gouda
11 - 50g świeżo tartego sera Edam

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Wysmaruj boki okrągłej formy o średnicy 26 cm tłuszczem i wyłóż jej spód papierem do pieczenia.
02 - Pokrój kiełbasę i szynkę w kostkę. Oczyść pieczarki i drobno je posiekaj. Zetrzyj na tarce sery Gouda i Edam.
03 - Za pomocą miksera lub robota kuchennego wymieszaj mleko, jajka, mąkę, suszone zioła, sól i pieprz, aż uzyskasz gładką masę.
04 - Wmieszaj do ciasta tarty ser Gouda, ser Edam oraz pokrojone składniki (szynkę, pieczarki i kiełbasę) za pomocą łyżki kuchennej.
05 - Przełóż przygotowaną masę do formy, równomiernie ją rozprowadź i piecz przez 35-40 minut na środkowej półce, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.
06 - Przed otwarciem formy przejedź nożem wzdłuż jej brzegu, aby oddzielić ciasto. Odczekaj około 5 minut, aż ciasto lekko ostygnie przed podaniem.

# Uwagi:

01 - Ten smakowity wypiek zyska uznanie na każdej imprezie – jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
02 - Możesz dowolnie zmieniać składniki – spróbuj użyć innych wędlin lub warzyw.
03 - Świetnie sprawdzi się na bufety, bo możesz go przygotować wcześniej, a na zimno smakuje równie dobrze.