01 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Wysmaruj boki okrągłej formy o średnicy 26 cm tłuszczem i wyłóż jej spód papierem do pieczenia.
02 -
Pokrój kiełbasę i szynkę w kostkę. Oczyść pieczarki i drobno je posiekaj. Zetrzyj na tarce sery Gouda i Edam.
03 -
Za pomocą miksera lub robota kuchennego wymieszaj mleko, jajka, mąkę, suszone zioła, sól i pieprz, aż uzyskasz gładką masę.
04 -
Wmieszaj do ciasta tarty ser Gouda, ser Edam oraz pokrojone składniki (szynkę, pieczarki i kiełbasę) za pomocą łyżki kuchennej.
05 -
Przełóż przygotowaną masę do formy, równomiernie ją rozprowadź i piecz przez 35-40 minut na środkowej półce, aż wierzch będzie złocisto-brązowy.
06 -
Przed otwarciem formy przejedź nożem wzdłuż jej brzegu, aby oddzielić ciasto. Odczekaj około 5 minut, aż ciasto lekko ostygnie przed podaniem.