01 -
Do dużej miski wrzuć tłuszcz i oba cukry. Ubijaj aż masa stanie się jasna i puszysta.
02 -
Wlej wodę i ekstrakt waniliowy do ubitej masy. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, gałkę i cynamon. Stopniowo dołącz suche do mokrych i dokładnie wymieszaj. Na koniec wmieszaj płatki owsiane.
03 -
Nakładaj na posmarowane blachy ciasto porcjami przy pomocy średniej łyżki do lodów. Układaj je w odstępach.
04 -
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Piecz ciasteczka 10-12 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią. Po upieczeniu odczekaj 2 minuty na blaszce, potem przenieś na kratkę, żeby ostygły.
05 -
Kiedy ciasteczka stygną, wymieszaj cukier puder z mlekiem na gładką masę. W razie potrzeby dolewaj po łyżeczce wody, by uzyskać pożądaną gęstość.
06 -
Szybko macz w polewie wierzch każdego wystudzonego ciasteczka. Nadmiar polewy zostaw z niej ścieknąć, potem odłóż do wyschnięcia.