Placek z Pomidorami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Składniki na ciasto

01 - 1 kruche ciasto, domowe lub gotowe, o średnicy 23 cm
02 - 1 łyżeczka soli
03 - 4 duże pomidory (ok. 700 g), przekrojone, bez pestek i posiekane (około 4 szklanki)
04 - 1 łyżka mąki kukurydzianej
05 - 3/4 szklanki startego sera cheddar
06 - 1/2 szklanki drobno posiekanej żółtej cebuli
07 - 1/4 szklanki świeżej bazylii, pokrojonej w cienkie paseczki

→ Składniki na mieszankę majonezową

08 - 3/4 szklanki majonezu
09 - 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
10 - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub 1/2 łyżeczki, jeśli lubisz ostrzej)
11 - Świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
12 - 1/2 szklanki startego sera cheddar
13 - 1/2 szklanki startego sera mozzarella
14 - 1/2 szklanki startego sera gruyere

→ Składniki na wierzch

15 - 1/4 szklanki startego sera cheddar
16 - 1/4 szklanki startego sera mozzarella
17 - 1/4 szklanki startego sera gruyere
18 - Świeża bazylia do dekoracji

# Sposób Przygotowania:

01 - Jeśli używasz domowego ciasta, rozwałkuj je i umieść w formie na tartę o średnicy 23 cm. Piecz wstępnie, używając obciążników, a następnie piecz jeszcze przez 3-4 minuty bez obciążników. Odstaw do ostygnięcia.
02 - Przekrój pomidory na pół w poprzek, usuń pestki oraz nadmiar soku. Pokrój pomidory na kawałki wielkości kęsa i włóż je do durszlaka. Posyp łyżeczką soli i odstaw na co najmniej 15 minut, mieszając co jakiś czas. Na końcu osusz pomidory, układając je na papierowych ręcznikach i przykrywając kolejną warstwą papieru.
03 - Rozgrzej piekarnik do 190°C i umieść blachę do pieczenia lub kamień do pizzy na środkowej półce, aby się rozgrzały. Posyp dno ciasta łyżką mąki kukurydzianej. Rozsyp 3/4 szklanki sera cheddar na spodzie. Posyp również 1/2 szklanki posiekanej cebuli i 1/4 szklanki świeżej bazylii. Rozłóż połowę osuszonych pomidorów na warstwie bazylii.
04 - W misce wymieszaj majonez, czosnek, pieprz cayenne, czarny pieprz, 1/2 szklanki sera cheddar, 1/2 szklanki mozzarelli i 1/2 szklanki gruyere. Równomiernie rozsmaruj tę mieszaninę na pomidorach w cieście. Na wierzchu połóż resztę pomidorów, a następnie dodaj kolejne warstwy - 1/4 szklanki sera cheddar, mozzarelli i gruyere.
05 - Zakryj brzegi ciasta folią aluminiową lub specjalnym ochraniaczem, aby zapobiec ich przypaleniu. Umieść tartę na rozgrzanej blasze lub kamieniu i piecz przez 40-45 minut, aż zyska złocisty kolor. Usuń folię na ostatnie 5-10 minut, jeśli brzegi wymagają dodatkowego dopiekania.
06 - Odczekaj 15-30 minut, aż tarta lekko ostygnie, zanim ją pokroisz. Udekoruj ją świeżą bazylią i podaj na ciepło.

# Uwagi:

01 - Przykryj i przechowuj resztki w lodówce do 5 dni. Im dłużej stoi, tym bardziej zmięknie ciasto.