Popapraniec Warstwowy Deser (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Do wyczarowania owocowego żelu

01 - 150 g mieszanki owoców takich jak truskawki, borówki, maliny
02 - 50 g cukru
03 - 1 łyżeczka soku z cytryny
04 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (jeśli chcesz)
05 - 1 łyżka wody

→ Na puszystą środkową warstwę

06 - 250 g kanapkowego serka śmietankowego (np. Piątnica)
07 - 100 g cukru pudru
08 - 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
09 - 200 g śmietanki 30%

→ Czekoladowy spód

10 - 200 g mąki pszennej
11 - 50 g gorzkiego kakao
12 - 120 ml oleju roślinnego
13 - 2 jajka
14 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 - 1/2 łyżeczki sody
16 - 1/2 łyżeczki soli
17 - 1 łyżeczka aromatu waniliowego
18 - 200 g cukru
19 - 180 ml mleka
20 - 240 ml wrzątku

→ Do ozdoby

21 - Odrobina cukru pudru na wierzch

# Sposób Przygotowania:

01 - Najpierw na czekoladową bazę rozsmaruj schłodzony krem. Następnie nakryj wszystko drugą połową ciasta, lekko dociskając.
02 - Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i porządnie wymieszaj. Do tej mieszanki dorzuć jajka, olej, mleko i waniliowy aromat. Krótko wszystko miksuj, tylko do połączenia.
03 - Partiami wlewaj wrzątek i miksuj na najniższych obrotach. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie i gładziutkie.
04 - Piecz ciasto ok. 30–35 minut w 175°C (albo 160°C z termoobiegiem), aż patyczek wyjdzie suchy. Odstaw na bok, aż ciasto będzie zupełnie zimne, potem je delikatnie wyjmij.
05 - Zmiksuj ser śmietankowy. Następnie dosyp cukier puder i wanilię, wymieszaj na gładko.
06 - Podlewaj śmietanką i miksuj na najwyższych obrotach. Powinien wyjść bardzo puszysty krem. Krem wstaw do lodówki, by się schłodził.
07 - Owoce, cukier i sok z cytryny wrzuć do rondelka. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 6 minutach owoce się rozpadną.
08 - Jeśli chcesz żel bardziej gęsty, rozmieszaj mąkę z wodą i wlej do owoców. Podgrzewaj do zgęstnienia i odstaw by ostygło.
09 - Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój poziomo na pół przy pomocy ostrego długiego noża.
10 - Rozprowadź schłodzony żel owocowy po wierzchu, najlepiej użyć do tego łopatki.
11 - Na końcu oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem, żeby deser wyglądał jeszcze smaczniej.
12 - Posmaruj tłuszczem formę 20x20. Koniecznie połóż na spód papier do pieczenia.
13 - Wstaw już gotowe ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę. Kroisz w kwadraty i od razu podajesz schłodzone.

# Uwagi:

01 - Ciacho po całej nocy w lodówce będzie miało mocniejszy smak – zrób je dzień wcześniej i poczekaj aż 'dojrzeje'.
02 - Możesz mieszać różne świeże i mrożone owoce do warstwy żelowej, najlepiej wybieraj sezonowe.