01 -
Najpierw na czekoladową bazę rozsmaruj schłodzony krem. Następnie nakryj wszystko drugą połową ciasta, lekko dociskając.
02 -
Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i porządnie wymieszaj. Do tej mieszanki dorzuć jajka, olej, mleko i waniliowy aromat. Krótko wszystko miksuj, tylko do połączenia.
03 -
Partiami wlewaj wrzątek i miksuj na najniższych obrotach. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie i gładziutkie.
04 -
Piecz ciasto ok. 30–35 minut w 175°C (albo 160°C z termoobiegiem), aż patyczek wyjdzie suchy. Odstaw na bok, aż ciasto będzie zupełnie zimne, potem je delikatnie wyjmij.
05 -
Zmiksuj ser śmietankowy. Następnie dosyp cukier puder i wanilię, wymieszaj na gładko.
06 -
Podlewaj śmietanką i miksuj na najwyższych obrotach. Powinien wyjść bardzo puszysty krem. Krem wstaw do lodówki, by się schłodził.
07 -
Owoce, cukier i sok z cytryny wrzuć do rondelka. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po ok. 6 minutach owoce się rozpadną.
08 -
Jeśli chcesz żel bardziej gęsty, rozmieszaj mąkę z wodą i wlej do owoców. Podgrzewaj do zgęstnienia i odstaw by ostygło.
09 -
Wystudzone ciasto czekoladowe przekrój poziomo na pół przy pomocy ostrego długiego noża.
10 -
Rozprowadź schłodzony żel owocowy po wierzchu, najlepiej użyć do tego łopatki.
11 -
Na końcu oprósz wierzch ciasta cukrem pudrem, żeby deser wyglądał jeszcze smaczniej.
12 -
Posmaruj tłuszczem formę 20x20. Koniecznie połóż na spód papier do pieczenia.
13 -
Wstaw już gotowe ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę. Kroisz w kwadraty i od razu podajesz schłodzone.