01 -
Nastaw piekarnik na 220°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
02 -
W dużej misce połącz wszystkie suche składniki. Wrzuć zimne masło i rozcieraj nożem do ciasta lub dwoma widelcami aż będą małe grudki jak groszek.
03 -
Dodaj zimną maślankę i mus z dyni. Mieszaj szpatułką do miękkiego ciasta. Nie przemieszaj za mocno, żeby nie zrobiło się twarde.
04 -
Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię. Zagnieć 2 do 4 razy lekko, żeby się połączyło, bez przesadzania.
05 -
Uformuj prostokąt. Złóż lewą stronę na prawą i lekko dociśnij. Potem złóż górę na dół i znowu dociśnij.
06 -
Trzymaj się tego składania jeszcze dwukrotnie. Uformuj znowu prostokąt i rozwałkuj na grubość około 2,5 cm.
07 -
Posyp mąką foremki o średnicy 6,5 cm i wycinaj 4 bułeczki. Wciskaj prosto w dół bez przekręcania. Delikatnie ruszaj na boki, by odciągnąć. Z resztek uformuj małą bułeczkę i upiecz.
08 -
Ułóż bułeczki na przygotowanej blasze. Możesz posypać płatkami soli morskiej. Piecz przez 13 minut aż zrobią się złote.
09 -
Wyjmij z piekarnika i odczekaj chwilę aż da się je trzymać. Najlepiej podawaj ciepłe.