Quinoa z warzywami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Podstawa i zboża

01 - 2 szklanki wody
02 - 1 szklanka suchej komosy ryżowej

→ Przyprawy i sosy

03 - ¼ szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 1 średnia cytryna)
04 - 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek extra virgin
05 - 1 ½ łyżeczki soli kłodawskiej, podzielonej
06 - 1 łyżeczka wędzonej papryki

→ Warzywa i zioła

07 - ¼ szklanki luźno posiekanej mieszanki świeżej pietruszki, bazylii lub kopru
08 - 1 szklanka ciasno upakowanej rukoli (opcjonalnie)
09 - 1 słoik (ok. 400 g) pieczonych czerwonych papryk, osuszonych i pokrojonych na małe kawałki (ok. 1 szklanka)

→ Białka i orzechy

10 - 1 puszka ciecierzycy o obniżonej zawartości sodu, wypłukanej i osuszonej
11 - ¾ szklanki grubo posiekanych orzechów laskowych, pistacji lub migdałów, lekko uprażonych - podzielonej na części
12 - ¾ szklanki pokruszonej fety lub sera koziego (około 100 g), podzielonej na części

# Sposób Przygotowania:

01 - Dobrze przepłucz komosę, aby usunąć jej gorzki smak. W średnim garnku połącz z wodą i 1 łyżeczką soli. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień, by całość delikatnie się gotowała. Gotuj odkryte, mieszając od czasu do czasu, przez około 15 minut aż wchłonie większość wody i ziarna staną się miękkie, ale nie papkowate. Po ugotowaniu przykryj na 5 minut, następnie spulchnij widelcem. Przełóż do większej miski i pozwól przestudzić.
02 - Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny, wędzoną paprykę i pozostałe ½ łyżeczki soli w małej miseczce lub miarce. Porządnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
03 - Do lekko ciepłej komosy dodaj około dwóch trzecich sosu. Delikatnie wymieszaj. Następnie dorzuć rukolę, ciecierzycę, paprykę, trzy czwarte orzechów i sera. Wszystko lekko wymieszaj. W razie potrzeby dopraw resztką sosu.
04 - Na wierzchu sałatki umieść pozostały ser i orzechy. Odstaw na 10 minut, by smaki się przegryzły, lub wstaw do lodówki na maksymalnie 4 godziny. Możesz podać schłodzoną albo w temperaturze pokojowej.
05 - Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozłóż orzechy równomiernie na blaszce do pieczenia. Piecz przez 8-10 minut, aż zaczną pachnieć i lekko sczernieją. Wyjmij i ostudź, zanim je posiekasz.

# Uwagi:

01 - Przechowuj resztki w szczelnym pojemniku w lodówce do 7 dni.