Sałatka śledziowa z porem (Wersja Do Druku)

Lekka sałatka z filetami śledziowymi, porem, jajkiem i czerwoną fasolą – szybka w przygotowaniu i pożywna.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ryby

01 - 300 g filetów śledziowych matias

→ Warzywa i rośliny strączkowe

02 - 1 puszka czerwonej fasoli
03 - 1 średni por (biała część)
04 - 4-5 ogórków konserwowych

→ Jaja

05 - 3 jajka ugotowane na twardo

→ Przyprawy i dodatki

06 - Pieprz i sól do smaku
07 - 2 łyżki majonezu
08 - 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez około 60 minut, w przypadku bardzo słonych wydłużyć czas moczenia i kilkukrotnie wymienić wodę. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku odsączyć i pokroić w kostkę lub cienkie paski.
02 - Czerwoną fasolę odsączyć z zalewy, opłukać pod przegotowaną wodą i dokładnie osączyć. Pora oczyścić i pokroić w półtalarki. Ogórki oraz jajka pokroić w kostkę.
03 - Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, doprawić solą i pieprzem, dodać majonez oraz jogurt naturalny, a następnie dokładnie wymieszać.
04 - Przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Dłuższe moczenie śledzi pozwala usunąć nadmiar soli i poprawia smak.