01 -
Ugotuj cztery średnie jajka na twardo (około 9 minut). Po ugotowaniu obierz i posiekaj.
02 -
Oczyść około 500 g świeżych pieczarek, zdejmując ogonki, nie krojąc ich na mniejsze kawałki.
03 -
W średnim garnku zagotuj wodę z łyżką soli. Wrzuć pieczarki i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Odcedź, przestudź i lekko odciśnij z nadmiaru wody, następnie pokrój na mniejsze kawałki.
04 -
Jeśli używasz pieczarek marynowanych, odsącz około 300 g z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki.
05 -
Obierz i pokrój w kostkę około 200 g ogórków kiszonych oraz pół jabłka na kawałki na jeden kęs.
06 -
Obierz i grubo poszatkuj czerwoną cebulę, umieść ją w sitku i zalej wrzątkiem. Po przestudzeniu odcedź.
07 -
Odsącz kukurydzę z puszki (400 g, po odsączeniu około 280 g).
08 -
W dużej misce wymieszaj pieczarki, jajka, ogórki, jabłko, cebulę, kukurydzę oraz koperek.
09 -
Dodaj majonez, musztardę, sól i świeżo mielony pieprz. Wymieszaj dokładnie. W przypadku pieczarek marynowanych doprawianie może być zbędne.