Sałatka ziemniaczana ogórkiem cebulą (Wersja Do Druku)

Świeże składniki połączone w lekkim daniu z ziemniaków, ogórków i czerwonej cebuli. Idealne połączenie smaków.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Warzywa

01 - 1 kg ziemniaków sałatkowych
02 - 4 ogórki kiszone
03 - 1 czerwona cebula
04 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

→ Sos

05 - 3 łyżki oleju rzepakowego
06 - 1 łyżeczka musztardy
07 - 1 łyżka octu z ogórków
08 - 1/2 łyżeczki soli
09 - 1/4 łyżeczki pieprzu

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę o wielkości około 2 cm. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować 12–15 minut, aż ziemniaki będą miękkie, lecz zwarte. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
02 - Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, odsączając nadmiar soku. Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.
03 - W miseczce wymieszać olej rzepakowy, musztardę, ocet z ogórków, sól oraz pieprz do uzyskania jednolitego sosu.
04 - Ziemniaki przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone ogórki, cebulę oraz natkę pietruszki. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać, aby wszystkie elementy były równomiernie obtoczone.
05 - Miskę przykryć i odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ponownie lekko wymieszać.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Do gotowania ziemniaków lepiej użyć młodych, sałatkowych odmian, które zachowują kształt po ugotowaniu.