01 -
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę o wielkości około 2 cm. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i posolić. Doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować 12–15 minut, aż ziemniaki będą miękkie, lecz zwarte. Odcedzić i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
02 -
Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę, odsączając nadmiar soku. Czerwoną cebulę obrać i drobno posiekać. Natkę pietruszki opłukać i posiekać.
03 -
W miseczce wymieszać olej rzepakowy, musztardę, ocet z ogórków, sól oraz pieprz do uzyskania jednolitego sosu.
04 -
Ziemniaki przełożyć do dużej miski, dodać pokrojone ogórki, cebulę oraz natkę pietruszki. Polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać, aby wszystkie elementy były równomiernie obtoczone.
05 -
Miskę przykryć i odstawić na 15 minut, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem ponownie lekko wymieszać.