Sernik dyniowy falowany (Wersja Do Druku)

Delikatny sernik z falami dyni rozgrzanymi przyprawami dla wyrazistego smaku.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 67 g cukru kryształu
02 - 75 g masła z solą, roztopionego
03 - 180 g pokruszonych ciastek herbatników pełnoziarnistych

→ Masa serowa

04 - 3 duże jaja w temperaturze pokojowej
05 - 680 g miękkiego sera śmietankowego
06 - 300 g cukru kryształu
07 - 120 g śmietany kwaśnej w temperaturze pokojowej
08 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
09 - 120 ml śmietany kremówki
10 - 24 g mąki pszennej

→ Mieszanka przypraw dyniowych

11 - 230 g puree z dyni
12 - 0,5 łyżeczki cynamonu
13 - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
14 - 2 łyżeczki mielonego cynamonu
15 - 0,5 łyżeczki mielonego goździka
16 - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Namocz papier do pieczenia i wyłóż nim spód formy. Nasmaruj boki formy o średnicy 23 cm. Rozgrzej piekarnik do 163°C.
02 - Połącz w misce masło, pokruszone ciasteczka i cukier. Porządnie wciśnij masę na dno i części boków formy, by utworzyć równy spód.
03 - Z blenderem ubij ser śmietankowy aż będzie puszysty i lekki.
04 - Wmieszaj cukier i miksuj minutę. Wsyp mąkę, dodaj wanilię, kwaśną śmietanę i kremówkę. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
05 - Wbijaj po jednym jajku i delikatnie mieszaj ręcznie, by nie napowietrzyć masy za bardzo.
06 - Podziel masę na pół, przelewając połowę do innej miski.
07 - Do jednej połówki dosyp puree z dyni i wszystkie przyprawy. Wmieszaj ręcznie aż do całkowitego połączenia.
08 - Na spód formy wykładaj na przemian łyżki zwykłej i dyniowej masy. Patyczkiem delikatnie wymieszaj, tworząc efektowny wzór.
09 - Owiń formę podwójnie folią aluminiową, żeby nie przedostała się woda. Wstaw ją do większego naczynia i wlej gorącą wodę tak, by sięgała do 2,5 cm boku formy.
10 - Piec przez 50 minut w 163°C. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w środku na 20 minut z zamkniętymi drzwiami. Następnie uchyl drzwi i poczekaj kolejne 20 minut.
11 - Wyjmij ciasto i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Potem włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny, by masa stężała.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, by masa wyszła idealna.
02 - Nie mieszaj zbyt długo po dodaniu jajek, żeby sernik się nie popękał podczas pieczenia.
03 - Kąpiel wodna pomaga równomiernie upiec ciasto i zmniejsza ryzyko pęknięć.
04 - Zostawianie sernika do stopniowego studzenia zapobiega powstawaniu nierówności na powierzchni.