01 -
Namocz papier do pieczenia i wyłóż nim spód formy. Nasmaruj boki formy o średnicy 23 cm. Rozgrzej piekarnik do 163°C.
02 -
Połącz w misce masło, pokruszone ciasteczka i cukier. Porządnie wciśnij masę na dno i części boków formy, by utworzyć równy spód.
03 -
Z blenderem ubij ser śmietankowy aż będzie puszysty i lekki.
04 -
Wmieszaj cukier i miksuj minutę. Wsyp mąkę, dodaj wanilię, kwaśną śmietanę i kremówkę. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
05 -
Wbijaj po jednym jajku i delikatnie mieszaj ręcznie, by nie napowietrzyć masy za bardzo.
06 -
Podziel masę na pół, przelewając połowę do innej miski.
07 -
Do jednej połówki dosyp puree z dyni i wszystkie przyprawy. Wmieszaj ręcznie aż do całkowitego połączenia.
08 -
Na spód formy wykładaj na przemian łyżki zwykłej i dyniowej masy. Patyczkiem delikatnie wymieszaj, tworząc efektowny wzór.
09 -
Owiń formę podwójnie folią aluminiową, żeby nie przedostała się woda. Wstaw ją do większego naczynia i wlej gorącą wodę tak, by sięgała do 2,5 cm boku formy.
10 -
Piec przez 50 minut w 163°C. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w środku na 20 minut z zamkniętymi drzwiami. Następnie uchyl drzwi i poczekaj kolejne 20 minut.
11 -
Wyjmij ciasto i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Potem włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny, by masa stężała.