01 -
W dużej misce wymieszaj mąkę, drożdże i sól. Dodaj ciepłą wodę i mieszaj aż powstanie klejące się, chropowate ciasto. Wrzuć starty ser i delikatnie wymieszaj. Przykryj i odstaw na 90 do 120 minut, aż podwoi objętość.
02 -
Na około pół godziny przed końcem wyrastania wstaw do pieca żeliwny garnek z pokrywką, ustaw temperaturę na 230 stopni Celsjusza.
03 -
Przełóż ciasto na papier do pieczenia posypany mąką i uformuj luźną kulę.
04 -
Podważ ciasto razem z papierem i przenieś do gorącego garnka. Przykryj i piecz 30 minut. Potem zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 10-15 minut, aż skórka będzie ciemnozłota, a chleb będzie pusty przy stuknięciu.
05 -
Przełóż chleb na kratkę i daj mu odpocząć 15-20 minut zanim zaczniesz kroić i podawać.