01 -
W misce dokładnie wymieszaj ketchup, jogurt naturalny, suszoną bazylię, słodką paprykę, czosnek granulowany oraz dopraw solą i pieprzem tworząc jednolity sos.
02 -
Rozwiń ciasto francuskie na czystym blacie roboczym i równomiernie posmaruj je przygotowanym sosem.
03 -
Na warstwie sosu ułóż najpierw plasterki szynki, a następnie plasterki sera żółtego, zachowując równomierne ułożenie na całej powierzchni ciasta.
04 -
Delikatnie zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku, lekko dociskając, aby składniki się złączyły.
05 -
Pokrój roladę na kawałki o grubości około 1,5-2 cm, dzięki czemu powstaną pojedyncze ślimaczki.
06 -
Ułóż ślimaczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15–20 minut, aż się zarumienią.
07 -
Upieczone ślimaczki udekoruj świeżymi ziołami i podawaj z ulubionym sosem, na przykład czosnkowym.