01 -
Połącz mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cukier puder, żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagnieć ciasto ręcznie lub zmiksuj mikserem. Podziel na dwie części, uformuj kule, owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na czas przygotowywania masy śmietanowej.
02 -
Białka ze szczyptą soli ubijaj na sztywną, błyszczącą pianę, dodając stopniowo drobny cukier przez około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodaj budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną, zmiksuj krótko na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę, delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
03 -
Wyjmij jedną porcję kruchego ciasta z zamrażarki, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach bezpośrednio do prostokątnej formy 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przyklep. Wylej masę śmietanową równomiernie na spód. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
04 -
Po całkowitym wystudzeniu oprósz wierzch cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce do momentu podania.