Śmietanowiec ciasto kakaowe (Wersja Do Druku)

Puszysta masa śmietanowa na kakaowym spodzie z chrupiącą teksturą.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Kruchy spód kakaowy

01 - 312 g mąki pszennej
02 - 45 g kakao
03 - 130 g cukru pudru
04 - 250 g zimnego masła
05 - 6 żółtek
06 - 6 g proszku do pieczenia

→ Masa śmietanowa

07 - 1600 g kwaśnej śmietany 18%
08 - 80 g budyniu śmietankowego bez cukru
09 - 30 g mąki ziemniaczanej
10 - 6 białek
11 - 300 g drobnego cukru

→ Dekoracja

12 - cukier puder do posypania

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Połącz mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cukier puder, żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagnieć ciasto ręcznie lub zmiksuj mikserem. Podziel na dwie części, uformuj kule, owiń folią spożywczą i umieść w zamrażarce na czas przygotowywania masy śmietanowej.
02 - Białka ze szczyptą soli ubijaj na sztywną, błyszczącą pianę, dodając stopniowo drobny cukier przez około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodaj budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną, zmiksuj krótko na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec dodaj kwaśną śmietanę, delikatnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
03 - Wyjmij jedną porcję kruchego ciasta z zamrażarki, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach bezpośrednio do prostokątnej formy 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przyklep. Wylej masę śmietanową równomiernie na spód. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 60 minut. Studź w lekko uchylonym piekarniku.
04 - Po całkowitym wystudzeniu oprósz wierzch cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce do momentu podania.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Użycie zimnego masła i krótka praca z ciastem gwarantuje kruche, delikatne podłoże. Masa śmietanowa nie wymaga dodatku sera, co znacznie przyspiesza przygotowanie.