Łatwy i szybki przepis (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto

01 - 6 jajek
02 - 320g cukru
03 - 375g miękkiego masła
04 - 375g mąki pszennej
05 - 1 opakowanie proszku do pieczenia
06 - 1 szczypta soli
07 - 3 cytryny

→ Polewa

08 - 250g cukru pudru
09 - 4-5 łyżek soku z cytryny

→ Dekoracja

10 - 1 cytryna

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Wyłóż blachę papierem do pieczenia lub użyj obręczy do ciasta.
02 - Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok.
03 - W misce utrzyj masło z cukrem na kremową masę przez około 2 minuty. Dodawaj po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec dodaj sok i skórkę z cytryny, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta.
04 - Wyłóż ciasto na przygotowaną blachę, wygładź i wstaw do piekarnika na około 18-20 minut. Sprawdź patyczkiem – jeśli wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.
05 - Przełóż ciasto na kratkę, aby ostygło. Kiedy będzie zimne, ostrożnie usuń papier do pieczenia.
06 - Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj polewę o gęstej konsystencji. Upewnij się, że nie jest za rzadka.
07 - Pokryj ostudzone ciasto polewą cytrynową, a następnie udekoruj cytrynowymi plasterkami lub kawałkami. Pozwól polewie stężeć przed podaniem.

# Uwagi:

01 - To ciasto cytrynowe jest wyjątkowo wilgotne i pozostaje świeże przez kilka dni, jeśli je zapakujesz szczelnie.
02 - Możesz regulować intensywność smaku cytryny, dodając więcej lub mniej skórki i soku.
03 - Dla mocniejszego aromatu możesz dodać kilka kropel olejku cytrynowego (około 3-4 kropli).