Świąteczne pistacjowe deserki pucharki (Wersja Do Druku)

Puszyste pistacjowe deserki z waniliową nutą i ciasteczkowym spodem, doskonałe na wiele okazji.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Warstwa ciasteczkowa

01 - 180 g maślanych herbatników
02 - 70 g roztopionego masła

→ Krem waniliowy

03 - 300 g serka mascarpone
04 - 250 ml schłodzonej śmietanki 36%
05 - 70 g cukru pudru
06 - 1 łyżka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii

→ Krem pistacjowy

07 - 300 g serka mascarpone
08 - 200 ml schłodzonej śmietanki 36%
09 - 3–4 łyżki pasty pistacjowej 100%
10 - 40 g cukru pudru

→ Dekoracja

11 - 3–4 łyżki drobno posiekanych pistacji

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Herbatniki rozdrobnić blenderem na drobny piasek, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Porcję masy ciasteczkowej wyłożyć do pucharków, dobrze docisnąć łyżeczką i schłodzić w lodówce.
02 - W misce połączyć mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz pastę waniliową. Ubić mikserem na średnich obrotach do uzyskania gęstego, kremowego musu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
03 - Na wystudzoną warstwę ciasteczkową równomiernie wycisnąć krem waniliowy. Ponownie umieścić pucharki w lodówce.
04 - W innej misce ubić mascarpone, śmietankę, pastę pistacjową oraz cukier puder na gęsty, puszysty krem. Umieścić krem w rękawie cukierniczym z tylką gwiazdkową.
05 - Na warstwę waniliową wycisnąć grubą, stożkową porcję kremu pistacjowego. Posypać drobno posiekanymi pistacjami, delikatnie dociskając.
06 - Deserki wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut, aby kremy dobrze się ustabilizowały. Podawać schłodzone jako elegancką, świąteczną przekąskę.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Schłodzenie kremów jest kluczowe dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i dekoracyjnego kształtu.