01 -
Herbatniki rozdrobnić blenderem na drobny piasek, dodać roztopione masło i dokładnie wymieszać. Porcję masy ciasteczkowej wyłożyć do pucharków, dobrze docisnąć łyżeczką i schłodzić w lodówce.
02 -
W misce połączyć mascarpone, śmietankę, cukier puder oraz pastę waniliową. Ubić mikserem na średnich obrotach do uzyskania gęstego, kremowego musu. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
03 -
Na wystudzoną warstwę ciasteczkową równomiernie wycisnąć krem waniliowy. Ponownie umieścić pucharki w lodówce.
04 -
W innej misce ubić mascarpone, śmietankę, pastę pistacjową oraz cukier puder na gęsty, puszysty krem. Umieścić krem w rękawie cukierniczym z tylką gwiazdkową.
05 -
Na warstwę waniliową wycisnąć grubą, stożkową porcję kremu pistacjowego. Posypać drobno posiekanymi pistacjami, delikatnie dociskając.
06 -
Deserki wstawić do lodówki na co najmniej 60 minut, aby kremy dobrze się ustabilizowały. Podawać schłodzone jako elegancką, świąteczną przekąskę.