01 -
Filety oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę o boku około 2 cm. W misce wymieszać sól, pieprz i słodką paprykę, dodać mąkę i obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 5 minut, aby przyprawy się wchłonęły.
02 -
Na patelni rozgrzać olej i 1 łyżkę masła. Wrzuć kurczaka i smaż około 6–7 minut, mieszając, aż mięso będzie złociste. Następnie przełóż do miski, pozostawiając tłuszcz na patelni.
03 -
Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Na tę samą patelnię dodać pozostałe masło, zeszklić cebulę około 3 minut. Dodać pieczarki i smażyć kolejne 6–7 minut aż zredukują płyn i się zarumienią. Wcisnąć czosnek i smażyć jeszcze minutę.
04 -
Wlać bulion i dokładnie wymieszać, aby rozpuścić resztki z patelni. Dodać musztardę, paprykę wędzoną i gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu 4 minuty. Wlać śmietankę, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
05 -
Ponownie przełożyć kurczaka na patelnię z sosem. Gotować na małym ogniu przez 8–10 minut, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
06 -
Przełożyć gulasz do naczynia i posypać świeżą natką pietruszki.