01 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę tortową o średnicy 24-26 cm nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
02 -
W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
03 -
W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajka pojedynczo, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy i barwnik, wymieszaj.
04 -
Maślankę wymieszaj z octem jabłkowym. Do masy maślanej na przemian dodawaj suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych. Miksuj na niskich obrotach.
05 -
Przelej ciasto do formy i piecz 45–50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw w formie przez 15 minut, następnie wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.
06 -
W dużej misce ubij śmietanę kremówkę ze śmietan-fixem na sztywno.
07 -
W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz skórką z cytryny.
08 -
Delikatnie połącz masę serową ze ubitą śmietaną, mieszając szpatułką.
09 -
Ostudzony biszkopt przetnij poziomo na dwie równe części.
10 -
Do kremu dodaj około 1/3 borówek, wiśni oraz startej czekolady, delikatnie wymieszaj dla marmurkowego efektu.
11 -
Na paterze połóż dolną część ciasta, rozsmaruj krem z owocami, przykryj górną częścią. Wierzch udekoruj pozostałymi owocami i posyp startą czekoladą oraz cukrem pudrem.
12 -
Wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.