Świąteczny czerwony tort kremowy (Wersja Do Druku)

Czerwony tort z kremem serowym, borówkami i wiśniami, idealny na świąteczny stół.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Ciasto Red Velvet

01 - 350 g mąki pszennej
02 - 300 g cukru
03 - 250 ml maślanki
04 - 200 g miękkiego masła
05 - 3 jajka
06 - 2 łyżki kakao
07 - 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego lub naturalnego (np. z buraka)
08 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
09 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
11 - 1/2 łyżeczki soli
12 - 1 łyżka octu jabłkowego

→ Krem serowo-śmietankowy

13 - 750 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
14 - 500 ml śmietany kremówki 36%
15 - 200 g cukru pudru
16 - 1 opakowanie śmietan-fixu
17 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
18 - Skórka otarta z 1 cytryny

→ Dodatki

19 - 150 g świeżych borówek
20 - 150 g świeżych, drylowanych wiśni lub czereśni
21 - 100 g startej czekolady deserowej
22 - Cukier puder do posypania

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę tortową o średnicy 24-26 cm nasmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
02 - W misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
03 - W dużej misce utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajka pojedynczo, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy i barwnik, wymieszaj.
04 - Maślankę wymieszaj z octem jabłkowym. Do masy maślanej na przemian dodawaj suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych. Miksuj na niskich obrotach.
05 - Przelej ciasto do formy i piecz 45–50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw w formie przez 15 minut, następnie wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.
06 - W dużej misce ubij śmietanę kremówkę ze śmietan-fixem na sztywno.
07 - W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym oraz skórką z cytryny.
08 - Delikatnie połącz masę serową ze ubitą śmietaną, mieszając szpatułką.
09 - Ostudzony biszkopt przetnij poziomo na dwie równe części.
10 - Do kremu dodaj około 1/3 borówek, wiśni oraz startej czekolady, delikatnie wymieszaj dla marmurkowego efektu.
11 - Na paterze połóż dolną część ciasta, rozsmaruj krem z owocami, przykryj górną częścią. Wierzch udekoruj pozostałymi owocami i posyp startą czekoladą oraz cukrem pudrem.
12 - Wstaw tort do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby smaki się przegryzły.
02 - Do dekoracji można używać sezonowych, świeżych owoców według uznania.
03 - Dla intensywniejszego koloru warto zwiększyć ilość czerwonego barwnika.