Świąteczny sernik pistacjowy malinowa (Wersja Do Druku)

Kremowa, pistacjowa masa z malinową warstwą na maślanym spodzie – świąteczne połączenie smaków i aromatów.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Spód

01 - 250 g herbatników maślanych lub digestive
02 - 100 g roztopionego masła

→ Pistacjowa warstwa sernikowa

03 - 600 g mielonego twarogu sernikowego
04 - 250 g mascarpone
05 - 150 g pasty pistacjowej 100%
06 - 140 g cukru
07 - 180 ml śmietanki 30%
08 - 2 łyżki żelatyny + 6 łyżek zimnej wody
09 - 2 garście drobno posiekanych pistacji

→ Malinowa warstwa

10 - 450 g malin (świeżych lub mrożonych)
11 - 3–4 łyżki cukru
12 - 2,5 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody

→ Dekoracja

13 - 150–200 g niesolonych, całych pistacji
14 - odrobina posiekanych pistacji do dekoracji

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Zmiksuj herbatniki na drobny proszek, włóż do miski i połącz z roztopionym masłem. Starannie wymieszaj, przełóż do tortownicy i dociśnij, formując równy spód. Schłódź w lodówce.
02 - W misie miksera połącz twaróg, mascarpone, pastę pistacjową i cukier, miksuj do gładkości. Podgrzej śmietankę bez zagotowania, rozpuść w niej wcześniej namoczoną żelatynę i wlej do masy sernikowej. Połącz dokładnie, następnie dodaj posiekane pistacje i delikatnie wymieszaj.
03 - Wylej masę na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. Umieść w lodówce na 1,5–2 godziny, aż masa stężeje i będzie stabilna.
04 - Podgrzej maliny z cukrem, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładkie puree. Rozpuść wcześniej namoczoną żelatynę w ciepłym puree i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
05 - Wylej przestudzone puree na zastygniętą pistacjową warstwę i równomiernie rozprowadź. Schładzaj przez 2–3 godziny do całkowitego stężenia.
06 - Po wyjęciu sernika z formy, udekoruj brzegi całymi pistacjami, a wierzch posyp posiekanymi pistacjami tworząc świąteczny akcent.
07 - Przed krojeniem zanurzaj nóż we wrzątku, aby uzyskać równe plastry. Podawaj dobrze schłodzony, aby uwydatnić trzy warstwy.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Żelatynę należy dokładnie rozpuścić, aby warstwy poprawnie stężały.