01 -
Wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia. Zmiksuj herbatniki na drobny proszek, włóż do miski i połącz z roztopionym masłem. Starannie wymieszaj, przełóż do tortownicy i dociśnij, formując równy spód. Schłódź w lodówce.
02 -
W misie miksera połącz twaróg, mascarpone, pastę pistacjową i cukier, miksuj do gładkości. Podgrzej śmietankę bez zagotowania, rozpuść w niej wcześniej namoczoną żelatynę i wlej do masy sernikowej. Połącz dokładnie, następnie dodaj posiekane pistacje i delikatnie wymieszaj.
03 -
Wylej masę na schłodzony spód i wyrównaj powierzchnię. Umieść w lodówce na 1,5–2 godziny, aż masa stężeje i będzie stabilna.
04 -
Podgrzej maliny z cukrem, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładkie puree. Rozpuść wcześniej namoczoną żelatynę w ciepłym puree i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
05 -
Wylej przestudzone puree na zastygniętą pistacjową warstwę i równomiernie rozprowadź. Schładzaj przez 2–3 godziny do całkowitego stężenia.
06 -
Po wyjęciu sernika z formy, udekoruj brzegi całymi pistacjami, a wierzch posyp posiekanymi pistacjami tworząc świąteczny akcent.
07 -
Przed krojeniem zanurzaj nóż we wrzątku, aby uzyskać równe plastry. Podawaj dobrze schłodzony, aby uwydatnić trzy warstwy.