01 -
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone w kostkę masło i siekaj nożem lub rozcieraj palcami aż powstaną okruchy. Dodaj jajko i żółtko, szybko zagnieć ciasto, nie wyrabiaj go za długo. Podziel ciasto na dwie części, większą na spód i mniejszą na kruszonkę. Owiń w folię i schłodź minimum 30 minut w lodówce.
02 -
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Podgrzewaj jabłka w garnku kilka minut aż zmiękną. Dodaj cukier, cynamon oraz ewentualnie bułkę tartą i wymieszaj.
03 -
Formę o wymiarach około 24×36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj większą część ciasta i wyłóż nim spód formy. Nałóż nadzienie jabłkowe. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp wierzch jako kruszonkę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 45-50 minut do uzyskania złocistego koloru wierzchu.
04 -
Po wystudzeniu posyp powierzchnię cukrem pudrem.