Chrupiące chińskie chlebki (Wersja do Druku)

# Składniki:

01 - 300 g mąki pszennej uniwersalnej
02 - 175 g ciepłej wody
03 - ½ łyżeczki soli
04 - 3 g drożdży instant
05 - 4 g drożdży instant (jeśli jest chłodniej)
06 - 2 łyżki syropu klonowego
07 - 1 łyżka mleka owsianego
08 - szczypta mieszanki 5 smaków (chińska)
09 - 150 g posiekanej dymki (około 5.5 oz)
10 - nasiona sezamu (najlepiej białego, surowego)

→ Pasta olejowa

11 - 4 łyżki oleju spożywczego
12 - 3 łyżki mąki pszennej uniwersalnej

# Sposób Przygotowania:

01 - Wsyp mąkę do miski i równomiernie posyp ją drożdżami. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj pałeczkami, aż całość się połączy i nie będzie widać suchych miejsc. Zagniataj miękkie ciasto. Nakryj wilgotną ściereczką i pokrywką, a następnie odstaw, aż zwiększy objętość o 1,5 raza, co zajmie około 30-35 minut.
02 - Do miseczki wsyp mąkę, a w rondelku podgrzej olej. Kiedy olej zacznie się pienić po zanurzeniu pałeczki, ostrożnie wlej go do mąki i wymieszaj na pastę. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
03 - Ustaw piekarnik na temperaturę 245°C (475°F) i pozwól mu się nagrzać.
04 - Oprósz stolnicę mąką i przełóż na nią ciasto. Rozwałkuj je, aż osiągnie grubość 3 mm i kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm.
05 - Rozsmaruj dwie trzecie pasty olejowej na cieście, a następnie posyp posiekaną dymką. Delikatnie dociśnij, aby składniki się przykleiły.
06 - Podnieś dolny brzeg ciasta i złóż go, aby przykryć dymkę. Rozsmaruj resztę pasty na górze i znów posyp dymką. Złóż wierzchnią część, aby zakryć całość, i dokładnie zagnieć brzegi, aby je zamknąć. Obróć na drugą stronę, szwem do dołu.
07 - Wymieszaj syrop klonowy z mlekiem owsianym, aż całość się połączy. Posmaruj wierzch ciasta mieszanką i hojnie posyp sezamem.
08 - Pokrój ciasto na 6 równych części za pomocą noża z piłką. Przełóż kawałki na blachę, zachowując 2,5 cm odstępu pomiędzy nimi.
09 - Wstaw do piekarnika na 12 minut, aż wypieki nabiorą złotego koloru. Po stuknięciu powinny wydawać pusty dźwięk, a środek będzie całkowicie upieczony. Podawaj na ciepło lub jako bazę do nadzienia.

# Uwagi:

01 - Do dokładności najlepiej używać wagi kuchennej do odmierzania składników.
02 - Użyj papieru do pieczenia, aby łatwiej wyjąć gotowe wypieki.
03 - Jeśli nie masz białego, surowego sezamu, możesz użyć prażonego, ale uważaj, żeby się nie przypalił.
04 - Aby masa do smarowania była mniej słodka, użyj 1 łyżki syropu klonowego i 2 łyżek mleka roślinnego.
05 - Zaleca się ½ łyżeczki soli. Dopraw w razie potrzeby według smaku.