01 -
Wsyp mąkę do miski i równomiernie posyp ją drożdżami. Stopniowo wlewaj wodę i mieszaj pałeczkami, aż całość się połączy i nie będzie widać suchych miejsc. Zagniataj miękkie ciasto. Nakryj wilgotną ściereczką i pokrywką, a następnie odstaw, aż zwiększy objętość o 1,5 raza, co zajmie około 30-35 minut.
02 -
Do miseczki wsyp mąkę, a w rondelku podgrzej olej. Kiedy olej zacznie się pienić po zanurzeniu pałeczki, ostrożnie wlej go do mąki i wymieszaj na pastę. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
03 -
Ustaw piekarnik na temperaturę 245°C (475°F) i pozwól mu się nagrzać.
04 -
Oprósz stolnicę mąką i przełóż na nią ciasto. Rozwałkuj je, aż osiągnie grubość 3 mm i kształt prostokąta o wymiarach 40 x 25 cm.
05 -
Rozsmaruj dwie trzecie pasty olejowej na cieście, a następnie posyp posiekaną dymką. Delikatnie dociśnij, aby składniki się przykleiły.
06 -
Podnieś dolny brzeg ciasta i złóż go, aby przykryć dymkę. Rozsmaruj resztę pasty na górze i znów posyp dymką. Złóż wierzchnią część, aby zakryć całość, i dokładnie zagnieć brzegi, aby je zamknąć. Obróć na drugą stronę, szwem do dołu.
07 -
Wymieszaj syrop klonowy z mlekiem owsianym, aż całość się połączy. Posmaruj wierzch ciasta mieszanką i hojnie posyp sezamem.
08 -
Pokrój ciasto na 6 równych części za pomocą noża z piłką. Przełóż kawałki na blachę, zachowując 2,5 cm odstępu pomiędzy nimi.
09 -
Wstaw do piekarnika na 12 minut, aż wypieki nabiorą złotego koloru. Po stuknięciu powinny wydawać pusty dźwięk, a środek będzie całkowicie upieczony. Podawaj na ciepło lub jako bazę do nadzienia.