Tarta pistacjowa z malinami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto kruche

01 - 200 g mąki pszennej
02 - 100 g zimnego masła
03 - 50 g cukru pudru
04 - 1 żółtko
05 - 1 łyżka zimnej wody

→ Krem pistacjowy

06 - 200 g mascarpone
07 - 150 ml śmietanki 30%
08 - 100 g białej czekolady
09 - 80 g pasty pistacjowej
10 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

→ Dekoracja

11 - 100 g świeżych malin
12 - 30 g posiekanych pistacji
13 - Listki mięty

# Sposób Przygotowania:

01 - Posiekaj zimne masło z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Piecz w 180°C przez 15 minut (z obciążeniem), następnie 10 minut bez obciążenia.
02 - Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudź. Ubij mascarpone z pastą pistacjową i ekstraktem waniliowym. Dodaj śmietankę i ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Wlej roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
03 - Na wystudzony spód wyłóż krem pistacjowy. Udekoruj malinami, posiekanymi pistacjami i listkami mięty. Schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.

# Uwagi:

01 - Pastę pistacjową można zrobić samodzielnie, blendując prażone pistacje z odrobiną oleju roślinnego.
02 - Jeśli chcesz dodać kontrastu smakowego, posyp tartę odrobiną solonego karmelu.
03 - Alternatywa dla malin: borówki, truskawki, jeżyny.