01 -
Posiekaj zimne masło z mąką i cukrem pudrem. Dodaj żółtko i wodę, szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Piecz w 180°C przez 15 minut (z obciążeniem), następnie 10 minut bez obciążenia.
02 -
Roztop białą czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestudź. Ubij mascarpone z pastą pistacjową i ekstraktem waniliowym. Dodaj śmietankę i ubijaj do uzyskania puszystej konsystencji. Wlej roztopioną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
03 -
Na wystudzony spód wyłóż krem pistacjowy. Udekoruj malinami, posiekanymi pistacjami i listkami mięty. Schłodź w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.