Texas Dip Serowy Smak (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Główne składniki

01 - Spray do smażenia
02 - 225 g serka kremowego
03 - 1 szklanka śmietany 18%
04 - 850 g fasoli po bretońsku w puszce
05 - 130 g pokrojonych zielonych papryczek, osączonych
06 - 30 g przyprawy do tacos (około 3 łyżek stołowych)
07 - 1/2 łyżeczki soli morskiej
08 - 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
09 - 1/4 łyżeczki przyprawy chili
10 - 1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli
11 - 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
12 - 450 g startej mieszanki serów (około 4 szklanek)
13 - 1/4 szklanki cienko pokrojonej dymki
14 - Tortilla chipsy do podania

# Sposób Przygotowania:

01 - Rozgrzej piekarnik do 175°C. Delikatnie posmaruj sprayem naczynie żaroodporne o wymiarach 33 x 23 cm.
02 - Umieść serek kremowy i śmietanę w dużej misce nadającej się do mikrofali. Podgrzewaj na wysokiej mocy przez około 1 minutę i 30 sekund, aż serek zmięknie. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
03 - Do mieszanki serka dodaj fasolę, zielone papryczki, przyprawę do tacos, sól, wędzoną paprykę, przyprawę chili, sproszkowaną cebulę, pieprz cayenne i 2 szklanki startego sera. Wszystko dobrze wymieszaj.
04 - Przełóż przygotowaną mieszankę do naczynia żaroodpornego i równomiernie rozprowadź. Posyp pozostającymi 2 szklankami startego sera.
05 - Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut, aż ser się rozpuści. Wyjmij z piekarnika, posyp dymką i podawaj na ciepło z chipsami tortilla.

# Uwagi:

01 - Upewnij się, że zielone papryczki są dobrze osączone, aby dip nie był zbyt wodnisty.