01 -
Starannie opłucz truskawki w zimnej wodzie i dokładnie je osusz. To ważne, bo czekolada lepiej przylega do suchych owoców.
02 -
Umieść różowe Candy Melts w małej miseczce lub kubku nadającym się do użycia w mikrofali. Podgrzewaj przez 30 sekund, wyjmij i dokładnie zamieszaj. Wstaw do mikrofali na dodatkowe 20 sekund i znów zamieszaj. Powtarzaj w odstępach 20-sekundowych, aż uzyskasz płynną konsystencję (na ogół wystarczy 3-4 podejścia).
03 -
Trzymaj truskawkę za szypułkę i zanurz ją w czekoladzie na pożądaną wysokość. Ja osobiście zanurzam do około ¾ owocu. Delikatnie potrząśnij, by nadmiar czekolady spłynął, i odczekaj około 10 sekund.
04 -
Połóż obtoczone w czekoladzie truskawki na macie nieprzywierającej lub papierze do pieczenia. Nie ruszaj ich rękami! Posyp je od razu kolorowymi posypkami, gdy czekolada jest jeszcze wilgotna. Jeśli chcesz dodać dodatkową warstwę czekolady, poczekaj, aż pierwsza warstwa dobrze zastygnie.
05 -
Odstaw, aby czekolada całkowicie stwardniała (około 15 minut). Gotowe truskawki przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku lub w lodówce. Najlepsze są przez dwa dni.