→ Tłuszcze i oleje
01 -
30 ml oliwy z oliwek lub niesolonego masła
→ Warzywa
02 -
200 g różyczek brokuła
03 -
150 g mrożonego groszku
04 -
2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
05 -
2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
06 -
150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy
07 -
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
08 -
2 ząbki czosnku drobno posiekane
→ Płyny
09 -
950 ml bulionu warzywnego
10 -
240 ml mleka pełnego lub śmietanki 12%
11 -
120 ml śmietany kremówki (opcjonalnie)
→ Środek zagęszczający
12 -
15 g mąki pszennej
→ Zioła i przyprawy
13 -
1 łyżeczka suszonego tymianku
14 -
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
15 -
Sól do smaku
16 -
Świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
17 -
Posiekana natka pietruszki do posypania