Włoskie duszone udka (Wersja Do Druku)

Miękkie udka kurczaka duszone w pomidorach z włoskimi przyprawami dla domowego ciepła.

# Składniki Potrzebne do Przygotowania:

→ Drób

01 - 4 pałki z kurczaka ze skórą i kością

→ Warzywa

02 - 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
03 - 4 ząbki czosnku posiekane
04 - Świeża bazylia do przybrania (opcjonalnie)

→ Spiżarnia

05 - 1 łyżka oliwy z oliwek
06 - 1 puszka (ok. 794 g) rozdrobnionych pomidorów
07 - 1 łyżeczka suszonego oregano
08 - 1 łyżeczka suszonej bazylii
09 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
10 - Sól według uznania
11 - Czarny pieprz do smaku

# Instrukcje Krok Po Kroku:

01 - Posyp pałki solą i pieprzem z obu stron równo.
02 - Rozgrzej oliwę na patelni na średnio mocnym ogniu. Połóż kurczaka skórą do dołu i smaż około 5 minut aż będzie złoty. Odwróć i podsmaż drugą stronę przez 3-4 minuty, potem zdejmij z ognia.
03 - Włóż do patelni cebulę i duś aż stanie się szklista, to zajmie około 3-4 minut. Wrzuć czosnek i mieszaj jeszcze przez minutę.
04 - Przełóż do wolnowaru pomidory, oregano, bazylię oraz tymianek i wymieszaj wszystko dobrze.
05 - Ułóż pałki z kurczaka na wierzchu pomidorów w wolnowarze.
06 - Zamknij pokrywę i gotuj na niskim przez 6-8 godzin albo na wysokim 3-4 godziny aż mięso będzie miękkie i ugotowane.
07 - Możesz podać pałki całe albo rozedrzeć mięso na kawałki. Przed podaniem posyp liśćmi świeżej bazylii.

# Dodatkowe Wskazówki:

01 - Smażenie kurczaka daje mu więcej smaku. Dopraw według upodobań. Świetnie smakuje z makaronem, ryżem lub świeżym pieczywem.