Makaron z serem (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Kluczowe składniki

01 - 500 g świeżych klusek szpecle (prosto z lodówki)
02 - 400 g pieczarek
03 - 1 czerwona cebula
04 - 100 g gotowanej szynki
05 - 2 łyżki masła
06 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

→ Do sosu

07 - 200 g śmietany
08 - 1 łyżeczka proszku warzywnego bulionu
09 - Sól
10 - Pieprz
11 - 150 g startego sera (np. Gouda)

# Sposób Przygotowania:

01 - Pieczarki pokrój w ćwiartki lub połówki, zależnie od wielkości. Posiekaj cebulę na drobno. Szynkę pokrój na mniejsze kawałki.
02 - Wlej masło na patelnię i rozgrzej je. Podsmaż cebulę. Następnie dodaj szynkę i pieczarki, smaż wszystko razem. Na koniec dopraw solą, pieprzem oraz dodaj natkę pietruszki.
03 - Ustaw piekarnik na 200 stopni, tryb grzania góra-dół, aby się nagrzał.
04 - Do naczynia żaroodpornego przełóż kluski, pieczarki, cebulę i szynkę. Wymieszaj śmietanę i przyprawy, a następnie polej nimi całość. Na wierzch rozsyp starty ser i piecz potrawę przez 25 minut.

# Uwagi:

01 - Kremowe szpecle z pieczarkami i szynką to świetny pomysł na rodzinne danie, które przygotujesz w 45 minut.
02 - Jeśli masz czas, możesz użyć domowych klusek, ale te gotowe z lodówki zdecydowanie przyspieszą pracę.