01 -
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
02 -
W misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę przez około 5 minut. Dodaj roztopione i przestudzone masło, mleko oraz ekstrakt waniliowy, delikatnie wymieszaj.
03 -
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie przesiej do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
04 -
Ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
05 -
Na przemian nakładaj po łyżce jasnego i ciemnego ciasta do formy, tworząc okręgi, zaczynając od środka. Delikatnie potrząśnij formą, aby wyrównać powierzchnię.
06 -
Piecz przez 40–45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź w formie przez 15 minut, następnie wyjmij i ostudź całkowicie na kratce.
07 -
Ubij śmietankę kremówkę ze śmietan-fixem na sztywno. W osobnej misce wymieszaj mascarpone z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie delikatnie połącz obie masy szpatułką.
08 -
Wystudzone ciasto przekrój poziomo na 2 lub 3 blaty. Każdy przełóż równą warstwą kremu, pokryj także boki ciasta kremem.
09 -
Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, mieszając co 20 sekund. Wystudzoną polewą udekoruj powierzchnię ciasta poziomymi paskami, tworząc efekt zebry. Udekoruj listkiem mięty i posyp kakao.