01 -
Umyj i osusz ziemniaki. Przekrój każdy na pół wzdłuż dłuższej osi. Wydrąż delikatnie środek każdej połówki, tworząc wgłębienie na brokułową choinkę.
02 -
Posmaruj połówki ziemniaków masłem lub oliwą, dopraw solą i pieprzem. Ułóż na blasze z papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez 25-30 minut, aż będą rumiane i miękkie.
03 -
Podziel brokuł na małe różyczki z częścią łodygi. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie 3-4 minuty, aż zmiękną, ale pozostaną jędrne i zielone. Odcedź i schłódź zimną wodą.
04 -
W miseczce wymieszaj serek śmietankowy z solą, pieprzem i opcjonalnie posiekanymi ziołami, np. koperkiem lub szczypiorkiem.
05 -
Na upieczonych ziemniakach rozsmaruj krem serowy. W środku każdej połówki umieść dużą różyczkę brokułu jako pień, a mniejsze ułóż wokół jako gałęzie.
06 -
Na czubek każdej choinki nałóż gwiazdkę z marchewki. Możesz również posypać wokół ser, by imitować śnieg. Podawaj na ciepło.