01 -
W dużej patelni podgrzej oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła na średnim ogniu. Wrzuć pokrojoną cebulę i odrobinę soli. Mieszając od czasu do czasu, smaż cebulę, aż zmięknie i nabierze złotobrązowego koloru (zajmie to około 12-15 minut). Odłóż na bok.
02 -
Opłucz ryż jaśminowy w zimnej wodzie, aż stanie się przezroczysta, aby usunąć nadmiar skrobi. W średnim garnku roztop pozostałą łyżkę masła na średnim ogniu. Wsyp ryż i mieszaj, aby obtoczyć go w maśle. Wlej wodę lub bulion, wsyp sól oraz pieprz. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na najniższy, przykryj pokrywką i gotuj przez 15-18 minut, aż ryż zmięknie, a płyn całkowicie się wchłonie. Zdejmij z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.
03 -
Za pomocą widelca spulchnij ugotowany ryż, a następnie delikatnie wymieszaj z przyrumienioną cebulą. Jeśli chcesz, udekoruj świeżą pietruszką. Podawaj na ciepło i smakuj!