Delikatna czekoladowa beza kawowa (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Beza

01 - 100 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości)
02 - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (5 g)
03 - 1 łyżka soku z cytryny
04 - 300 g cukru drobnego
05 - szczypta soli
06 - 6 białek (210 g)

→ Krem kawowy

07 - 2 łyżki cukru pudru (50 g)
08 - 3 łyżki mocno ciepłej wody (50 g)
09 - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 - 500 g serka mascarpone

→ Dekoracja

11 - 100 g czekolady gorzkiej pokrojonej w drobne kawałki

# Sposób Przygotowania:

01 - Kawowy krem nałóż na wystudzoną bezę, rozsmaruj całość. Wierzch posyp kawałkami czekolady.
02 - Serek mascarpone przesyp do miski, dorzuć cukier puder, dodaj wylaną wcześniej kawę. Zmiksuj do szybkiego połączenia składników.
03 - Kawę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą. Zamieszaj i poczekaj, aż przestygnie. Potem włóż ją do lodówki, niech się dobrze schłodzi.
04 - Blachę z bezą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Od razu zmniejsz temperaturę do 100-110°C i włącz termoobieg. Piecz przez dwie i pół godziny. Zostaw gotową bezę w lekko uchylonym piekarniku, niech sobie ostygnie.
05 - Przestudzoną czekoladą polej pianę delikatnie, tworząc cieniutkie strużki. Patyczkiem zrób ozdobne zawijasy po czekoladzie.
06 - Gotową pianę przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz równe boki, wcześniej odrysuj na papierze koło o 20 cm. Uformuj kopiec.
07 - Do ubitej piany już bez miksera wmieszaj delikatnie mąkę ziemniaczaną i wlej sok z cytryny. Szybko wymieszaj.
08 - Do sztywnej piany dosypuj partiami cukier, po jednej łyżce. Ubijaj aż piana nie będzie chrupać cukru, stanie się jednolita i gęsta.
09 - Białka wrzuć do misy miksera i miksuj przez kilka chwil. Dodaj teraz sól i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie sztywna i puszysta.
10 - Połam czekoladę na mniejsze części i wrzuć do miski nad parą. Rozpuść ją na małym ogniu, mieszaj tak, żeby się nie przegrzała. Zostaw, by się ochłodziła, gdy robisz bezę.

# Uwagi:

01 - Wyjmij białka z lodówki na godzinę przed ubijaniem, będą się lepiej pienić.
02 - Możesz wykorzystać rozmrożone białka, ważne żeby dobrze je odmrozić.