01 -
Kawowy krem nałóż na wystudzoną bezę, rozsmaruj całość. Wierzch posyp kawałkami czekolady.
02 -
Serek mascarpone przesyp do miski, dorzuć cukier puder, dodaj wylaną wcześniej kawę. Zmiksuj do szybkiego połączenia składników.
03 -
Kawę wsyp do miseczki i zalej gorącą wodą. Zamieszaj i poczekaj, aż przestygnie. Potem włóż ją do lodówki, niech się dobrze schłodzi.
04 -
Blachę z bezą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Od razu zmniejsz temperaturę do 100-110°C i włącz termoobieg. Piecz przez dwie i pół godziny. Zostaw gotową bezę w lekko uchylonym piekarniku, niech sobie ostygnie.
05 -
Przestudzoną czekoladą polej pianę delikatnie, tworząc cieniutkie strużki. Patyczkiem zrób ozdobne zawijasy po czekoladzie.
06 -
Gotową pianę przełóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz równe boki, wcześniej odrysuj na papierze koło o 20 cm. Uformuj kopiec.
07 -
Do ubitej piany już bez miksera wmieszaj delikatnie mąkę ziemniaczaną i wlej sok z cytryny. Szybko wymieszaj.
08 -
Do sztywnej piany dosypuj partiami cukier, po jednej łyżce. Ubijaj aż piana nie będzie chrupać cukru, stanie się jednolita i gęsta.
09 -
Białka wrzuć do misy miksera i miksuj przez kilka chwil. Dodaj teraz sól i kontynuuj ubijanie, aż masa będzie sztywna i puszysta.
10 -
Połam czekoladę na mniejsze części i wrzuć do miski nad parą. Rozpuść ją na małym ogniu, mieszaj tak, żeby się nie przegrzała. Zostaw, by się ochłodziła, gdy robisz bezę.