01 -
Odłóż ciasto do lodówki na co najmniej parę godzin. Całą noc w lodówce tylko poprawi smak. Przed krojeniem możesz dorzucić jeszcze szczyptę cukru pudru na wierzch.
02 -
Resztę owoców i startą czekoladę połóż na wierzchu. Na sam koniec lekko obsyp całość cukrem pudrem.
03 -
Ułóż dolny blat na talerzu. Rozsmaruj na nim cały krem razem z kawałkami owoców.
04 -
Do gotowego kremu wsyp mniej więcej 1/3 owoców i trochę czekolady. Mieszaj delikatnie, żeby uzyskać lekko marmurkową masę.
05 -
Kiedy placek będzie już dobrze zimny, podziel go na pół, przekrawając w poziomie.
06 -
Kiedy masz już obie masy (serową i bitą śmietanę), połącz je powoli i niedbale wymieszaj łyżką.
07 -
W mniejszej misce wymieszaj mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową.
08 -
Wsyp śmietan-fix do śmietany. Ubij wszystko na sztywno w dużej misce.
09 -
Wlej masę do przygotowanej blachy. Piecz w środku piekarnika jakieś 45–50 minut. Po upieczeniu zostaw w formie 15 minut, później wyłóż na kratkę, żeby całkiem ostygło.
10 -
Maślankę wymieszaj z octem. Do masła z cukrem dodawaj na zmianę mieszankę suchych składników i maślankę – nie śpiesz się i zacznij od suchych. Miksuj na wolnych obrotach.
11 -
Masło z cukrem ubij na biały krem. Wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując. Potem wrzuć ekstrakt waniliowy i barwnik, dobrze wymieszaj.
12 -
Zmieszaj w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
13 -
Nastaw piekarnik na 180°C. Blaszkę (24–26 cm) posmaruj masłem i obsyp tartą bułką.