Aksamitny Czerwony Z Owocami (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Ciasto Red Velvet

01 - 1 łyżka octu jabłkowego
02 - 1/2 łyżeczki soli
03 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
04 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
05 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
06 - 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego albo buraczanego soku
07 - 2 łyżki kakao
08 - 3 jajka
09 - 200 g miękkiego masła
10 - 250 ml maślanki
11 - 300 g cukru
12 - 350 g mąki pszennej

→ Krem serowo-śmietankowy

13 - skórka starta z jednej cytryny
14 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
15 - 1 opakowanie śmietan-fixu
16 - 200 g cukru pudru
17 - 500 ml śmietany kremowej 36%
18 - 750 g mascarpone, temperatura pokojowa

→ Dodatki

19 - cukier puder do ozdoby
20 - 100 g startego deserowej czekolady
21 - 150 g świeżych wiśni lub czereśni, bez pestek
22 - 150 g świeżych borówek

# Sposób Przygotowania:

01 - Odłóż ciasto do lodówki na co najmniej parę godzin. Całą noc w lodówce tylko poprawi smak. Przed krojeniem możesz dorzucić jeszcze szczyptę cukru pudru na wierzch.
02 - Resztę owoców i startą czekoladę połóż na wierzchu. Na sam koniec lekko obsyp całość cukrem pudrem.
03 - Ułóż dolny blat na talerzu. Rozsmaruj na nim cały krem razem z kawałkami owoców.
04 - Do gotowego kremu wsyp mniej więcej 1/3 owoców i trochę czekolady. Mieszaj delikatnie, żeby uzyskać lekko marmurkową masę.
05 - Kiedy placek będzie już dobrze zimny, podziel go na pół, przekrawając w poziomie.
06 - Kiedy masz już obie masy (serową i bitą śmietanę), połącz je powoli i niedbale wymieszaj łyżką.
07 - W mniejszej misce wymieszaj mascarpone, cukier puder, ekstrakt waniliowy i skórkę cytrynową.
08 - Wsyp śmietan-fix do śmietany. Ubij wszystko na sztywno w dużej misce.
09 - Wlej masę do przygotowanej blachy. Piecz w środku piekarnika jakieś 45–50 minut. Po upieczeniu zostaw w formie 15 minut, później wyłóż na kratkę, żeby całkiem ostygło.
10 - Maślankę wymieszaj z octem. Do masła z cukrem dodawaj na zmianę mieszankę suchych składników i maślankę – nie śpiesz się i zacznij od suchych. Miksuj na wolnych obrotach.
11 - Masło z cukrem ubij na biały krem. Wbijaj po jednym jajku, cały czas miksując. Potem wrzuć ekstrakt waniliowy i barwnik, dobrze wymieszaj.
12 - Zmieszaj w misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
13 - Nastaw piekarnik na 180°C. Blaszkę (24–26 cm) posmaruj masłem i obsyp tartą bułką.

# Uwagi:

01 - Najlepiej przygotować w całości dzień wcześniej – wtedy wszystko fajnie się przegryzie.
02 - Zamiast podanych owoców możesz położyć sezonowe lub inne, które lubisz.
03 - Więcej barwnika da bardziej wyrazisty kolor.