01 -
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Natłuść keksówkę 23x13 cm i wyłóż papierem do pieczenia, żeby łatwiej wyjąć ciasto.
02 -
Wrzuć pokrojone jabłka do miseczki, zasyp 2 łyżkami cukru i posyp łyżeczką cynamonu. Odstaw na bok.
03 -
W osobnej misce połącz jasny brązowy cukier z cynamonem. Mieszaj do połączenia składników.
04 -
W dużej misce zmiksuj miękkie masło z ¾ szklanki cukru na puszystą masę. Dodawaj jajka po jednym i miksuj po każdym. Dodaj 1½ łyżeczki wanilii.
05 -
Przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól w innej misce. Stopniowo dodawaj suche składniki na przemian z mlekiem do masy maślanej, mieszaj tylko do połączenia.
06 -
Na dno formy wylej połowę ciasta. Na to połowę jabłek, potem połowę cynamonowego cukru. Powtórz warstwy z resztą składników.
07 -
Delikatnie przeciągnij nóż przez warstwy, żeby powstał marmurkowy wzór z cynamonu.
08 -
Piecz przez 55 do 65 minut. Sprawdź wykałaczką czy środek jest suchy.
09 -
Odstaw ciasto na 15 minut w formie, potem przenieś na kratkę aż całkiem wystygnie.
10 -
Wymieszaj cukier puder z mlekiem i połową łyżeczki wanilii na gładką polewę. Polej nią zimne ciasto i pokrój przed podaniem.