Aromatyczna karkówka (Wersja do Druku)

# Składniki:

→ Marynata

01 - 1 kg pieczeni z polędwicy wieprzowej
02 - 60 ml oliwy z oliwek
03 - 2 łyżki stołowe sosu sojowego
04 - 2 łyżki stołowe octu jabłkowego
05 - 1 łyżka musztardy Dijon
06 - 3 ząbki czosnku, posiekane
07 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
08 - 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
09 - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
10 - 1/2 łyżeczki soli

# Sposób Przygotowania:

01 - W miseczce wymieszaj oliwę, sos sojowy, ocet jabłkowy, musztardę Dijon, czosnek, tymianek, rozmaryn, pieprz i sól.
02 - Umieść polędwicę wieprzową w dużym woreczku strunowym lub płytkim naczyniu. Polej mięso marynatą, upewniając się, że jest dokładnie pokryte. Zamknij worek lub przykryj naczynie i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
03 - Ustaw piekarnik na temperaturę 190°C.
04 - Wyjmij polędwicę z marynaty i ułóż ją w brytfance. Wyrzuć pozostałości marynaty.
05 - Piecz mięso w nagrzanym piekarniku przez 45-60 minut, aż jego temperatura wewnętrzna osiągnie 63°C.
06 - Pozostaw mięso na 10 minut przed krojeniem. Podawaj i smacznego!

# Uwagi:

01 - Aby uzyskać najlepszy smak, pozostaw mięso w marynacie na całą noc.
02 - Dodanie octu balsamicznego lub płatków chili może nadać intensywniejszy smak.